#BlackLivesMatter på Hollywood Walk of Fame

Fyra av stjärnorna som fick namnen från afroamerikaner som dödats av polis - Bild: Skärmavbild, Instagram
Fyra av stjärnorna som fick namnen från afroamerikaner som dödats av polis – Bild: Skärmavbild, Instagram

Varje dag åker jag förbi Hollywood Walk of Fame som pryds av rosa stjärnor med namn på skådespelare, legender och musiker som vi sent ska glömma. Dessa stjärnor levde ut sina drömmar, något som de som dödats av polisbrutaliteten i USA aldrig kommer få göra. Anonyma aktivister klistrade i förra veckan fast namnen på afroamerikaner som dödats av polis, på flera stjärnor på gatan.

Hollywood Walk of Fame är en gata som drar till sig turister världen över. Många kommer dit för att ta bilder med namnen på stjärnor som Michael Jackson och Grace Kelly. För dessa turister kanske det kom som en chock när namnen på personer dödade av amerikansk polis prydde flera av stjärnorna. Aktivister placerade dessa namn där för att hylla de som dödats och för att visa att det som hänt inte är glömt.

Namnen på de som dödats klistrades fast i förra veckan och spreds tillsammans med en video som visar när aktivisterna klistrar fast namnen på stjärnorna.

I bakgrunden hör vi Malcom X’s röst som säger “We want an immediate end to this police brutality… You don’t shoot one of us, shake our hand and think we forget it… Someone has to pay, somewhere somehow”.

Budskapet med detta statement är väldigt simpelt. Man vill ha rättvisa och se ett aktivt arbete införas som jobbar emot den pågående polisbrutalitet som drabbar de svarta i USA. Inte mycket har gjorts efter att polisen gång på gång dödat obeväpnade afroamerikaner. I vissa fall har poliser gått fria och de dödade lämnats utan någon rättvisa.

Indecline klistrar fast Michael Browns namn på en stjärna på Hollywod Walk of Fame : Bild: Skärmavbild, thisisindecline.com
Indecline klistrar fast Michael Browns namn på en stjärna på Hollywod Walk of Fame : Bild: Skärmavbild, thisisindecline.com

Gruppen som ligger bakom detta heter Indecline. Under varje namn klistrade de även fast sin logga (en man med djävulshorn, iklädd kostym, som håller i en portfölj). På deras hemsida kan man se flera videos på andra saker som de gjort.

Hittills har ingen kommentar gjorts från polisen som detta är riktat till. Däremot så togs namnen bort från gatan så fort som de märkte att de hade lagts dit.

 

Veronica Odetunde
Veronica Odetunde

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.