Premiär för "The Misfits" på Backa Teater – en högaktuell pjäs om historia, normer och Europas samtid

På lördag är urpremiären för ”The Misfits – de missanpassade: de marginaliserade, utstötta och farliga”. 14 skådespelare och musiker kommer gestalta och illustrera vad det är att vara utanför och startpunkten för hela pjäsen är Göteborgsteatern Backa Teaters egen historia.

I föreställningen får vi se dokumentära berättelser från unga människor i dagens Europa och hur detta blandas med minne från Backa Teater så långt tillbaka som till 1978. Publiken bjuds på en resa genom samtidshistorien där en ser hur rollen av ’The Misfits’ hela tiden förändras då normer i vårt samhälle förändras med tiden.

"The Misfits" - Foto: Ola Kjelbye/Pressbild
”The Misfits” – Foto: Ola Kjelbye/Pressbild

I rollerna ser vi bland andra afrosvenska skådespelarna Ibrahim Faal och Hannah Alem Davidsson, som också spelade tillsammans i Backa teaters teaterföreställning ”Namn”, hösten 2015. Två av Backa Teaters grundare och välkända skådespelare Maria Hedborg och Ulf Dohlsten gör också comeback på teaterns scen. På Backa Teaters hemsida står att läsa om ”The Mistfits”;

”… Vi gräver i arkivet efter foton, kostymer, musik och manus som har försökt gestalta samtiden och framförallt de unga utsatta mitt i den. Därifrån går vi vidare, till film, fiktion och nyhetsflöden. Vilka växlande uttryck, attribut och kroppar har de senaste 40 åren fått beskriva och bildsätta de utstötta,
de missanpassade och de farliga?”

… och för Vårt Göteborg berättar pjäsens manusförfattare och regissör, Mattias Andersson om hur han mixat egna ord med bland annat intervjumaterial, texter från bibeln och nyhetstexter för att skapa sin alldeles egna pjäs, en föreställning som också ska vidare ut i Europa när den spelat klart på Hisingen i Göteborg. Han säger;

"The Misfits" - Foto: Ola Kjelbye/Pressbild
”The Misfits” – Foto: Ola Kjelbye/Pressbild

– Känslan i föreställningen kommer vara ett absolut samtida Göteborg och Europa. Speciellt eftersom den också ska ut och turnera. Och det har väl sällan varit ett så mörkt tillstånd som nu i Europa med människor och grupper som stängs ute, även rent bokstavligt.

Föreställningen har urpremiär på lördag, 9 april och kommer i höst också att turnera i Europa. Syntolkning finns den 20 april, 19.00 och 23 april, 18.00.

Läs mer och boka biljetter på Backa Teaters hemsida.

 

Kiqi D Minteh
Kiqi D Minteh

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.