Åtal gällande mordförsök på Uberförare i Kenya – en i raden av kontroverser kring bolaget

Uberförare runt om i världen har det inte helt lätt och nyligen åtalades sex män i Kenya för mordförsök och skadegörelse av egendom. Åtalet gäller ett överfall på en Ubertaxiförare. Uber är en internetbaserad tjänst som idag finns tillgänglig i 55 länder och där resenären beställer och betala sin resa via en app i mobilen.

Hashtaggen #UberTaxiWars trendar på Twitter - Skärmavbild, Twitter
Hashtaggen #UberTaxiWars trendar på Twitter – Skärmavbild, Twitter

Attacken på den kenyanska Uberföraren inträffade i Kenyas huvudstad Nairobi, i februari i år. De sex misstänkta gärningsmännen ska ha hällt bensin över Uberförarens bil och sedan tänt eld. När föraren lyckades fly den brinnande bilen gav gärningsmännens sig på honom och utsatte honom för grov misshandel.

Föraren ska trots misshandeln ha lyckats fly scenen och står nu som huvudvittne i rättegången. Samtliga av de sex misstänkta männen, som alla förklarat sig oskyldiga, frihetsberövades i väntan på dom.

Problemet med de många attacker som sker mot Uberförare i flera länder ses givetvis som ett problem och i Kenya menar man nu att man ska komma tillrätta med den senaste raden av hot, misshandel och förstörelse som drabbat ytterligare chaufförer. En liknande incident som den som inträffade i februari skedde i mars. Då lurades en chaufför ut till en körning i utkanten av Nairobi, men när han kom dit väntade flera personer som sedan gav sig på och misshandlade honom. Även han lyckades fly och hans bil hittades sedan utbrunnen.

Billigt och lättillgängligt, men också kritiserat

Uberappen - Skärmavbild, Google Play
Uberappen – Skärmavbild, Google Play

Uber har gjort sig kända världen över för sina billiga priser och för sin lättillgänglighet i de städer de opererar. Företaget grundades som ”UberCab” i San Francisco 2009 och idag finns de i 400 städer runt om i världen och erbjuder både taxitjänst och samåkningstjänsten UberPop. Mombasa i Kenya och Abuja i Nigeria är de senaste städerna Uber lanserats i. I Sverige finns Uber i Stockholm och Göteborg.

Många resenärer uppskattar Uber för sin tillgänglighet och enkelhet, där du kan se var chauffören befinner sig och via en karta i appen också se hur bilen förflyttar sig och hur lång tid det förväntas ta innan den beställda bilen är framme. Som kund betalar du via appen och Uber tar mellan 5-20 procent av betalningen, där resterande pengar går till chauffören.

Däremot har förare som kör via Uber varit hårt utsatta i flera länder och företaget är starkt kritiserat av större taxibolag världen över. Förarna utsätts för hot och överfall, medan stora protester och anmälningar om lagbrott lämnas in mot både förare och företag. De största missnöjet över Uber bland andra bolag är det faktum att de inte använder sig av riktiga taxameters och inte följer nationella regleringar inom transportsektorn. Det faktum att de kan hålla så låga priser har resulterat i att de i många städer ser ut att konkurrera ut de vanliga bolagen.

Olika städer, olika erfarenhet

I Nigerias största stad Lagos säger man sig inte ha stött på några större kontroverser kring Uber och i dagarna lanserades alltså tjänsten också i huvudstaden Abuja. I Sydafrika finns Uber i Johannesburg, Kapstaden, Durban och Port Elisbeth och där har ett nytt lagförslag röstats fram som nu ger Uberförare godkänt att använda sin smartmobil som mätare istället för en taxameter. Uber hyllar Sydafrika i sitt sätt att visa framfötterna för dagens teknologiska utveckling och den urbanisering som syns på många håll i världen.

Den utbrunna bilen i Nairobi, Kenya - Skärmavbild, Twitter
Den utbrunna bilen i Nairobi, Kenya – Skärmavbild, Twitter

I Sverige har Uber mest varit omskrivna för sin tjänst UberPop, som enligt Uber själva är en samåkningstjänst, men som enligt lagen i Sverige nu ansetts som olaglig taxitjänst i 21 av 27 rättsmål mot Uberförare. De sex som inte dömdes gick fria då man fastslog att de inte förstått vad de gjort och att det de gjorde var olagligt. Uber har fortsatt att locka till sig förare till UberPop och deras Sverigechef Alok Alström menar att de anser att UberPop följer svensk lagstiftning.

Ett som är säkert är att Uber fortsätter öka och göra sig populärt på flera platser i världen och många resenärer är nöjda med tjänsten och menar att en får vad en betalar för. Samtidigt ifrågasätts bolagets metoder och säkerheten för dess förare.

 

Kiqi D Minteh
Kiqi D Minteh

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.