Theresa Kachindamoto räddar flickor från barnäktenskap i Dedza, Malawi

Starka kvinnor med högt inflytande över sina egna liv och resurser att påverka sina samhällen är vägen till att göra världen till en bättre plats för alla. På många håll har bistånds- och andra hjälporganisationer, men även politiska makthavare insett att för att bryta fattigdomscykeln bör man stärka kvinnor.

Kvinnor som får tillgång till utbildning och egna möjligheter till försörjning sprider och ökar denna förbättring i hela sin omgivning inte bara sin egna närmsta familj.

Theresa Kachindamoto är den högste traditionella ledaren i Dedzadistriktet i centrala Malawi. Hon styr över dryga 900 000 människor och hon är inte rädd för att använda sin makt till att hjälpa främst kvinnor och barn i sitt område.

Under de senaste 3 åren har Theresa annullerat mer än 850 barngiftermål. Efter att ha tagit de unga flickorna tillbaka, har hon skickat flera hundra av dem till skolan för att de skall kunna avsluta sin utbildning.

Theresa och andra traditionella ledare i Malawi arbetar outtröttligt med att bannlysa reningsritualer, som innebär att flickor så unga som 7 år tvingas delta i sexuella initieringsseder. Dessa riter är mycket skrämmande men bekämpas bäst på lokal nivå, både med lagar och sanktioner för förbrytare, men även genom det arbete som Theresa och hennes kollegor utför.

Enligt FN:s undersökningar år 2012 var hälften av alla malawiska flickor redan gifta innan de fyllde 18 år. Detta innebär oftast att flickorna lämnar skola samt får barn alldeles för tidigt. Detta är en av anledningarna till att Malawi ständigt befinner sig på listor över länder med låga utvecklings- och livskvalitetsindex.

Theresa Kachindamoto har med sin nolltoleransinställning och mycket effektiva åtgärder blivit en av de viktigaste aktörerna i kampen för kvinnors och barns rättigheter i Malawi. Hon inspirerar även andra ledare och aktivister över hela världen.

Theresa är född i Dedza men arbetade som sekreterare i 27 år i ett annat distrikt, innan hon kallades tillbaka för att tjäna som högste distriktsäldste. När hon kom hem till Dedza blev hon mycket ledsen och nedslagen när hon såg många småflickor i 12-årsåldern redan bortgifta och gravida.

Sedan förra året har man infört lagar som innebär att man endast kan ingå äktenskap efter arton år fyllda, men det finns fortfarande undantag om föräldrarna ger sitt samtycke. Theresa beordrade 50 av sina underordnade ledare att skriva under och införliva ett totalförbud mot barnäktenskap i Dedza. Ändå fortsatte ett fåtal manliga ledare att genomföra och godkänna giftermål för underåriga barn, då tog Theresa till hårdhandskarna och stängde av dem. De fick endast komma tillbaka till sina poster efter att giftermålen annullerats.

Skola i Dedza - Bild: Skärmavbild, Youtube
Skola i Dedza – Bild: Skärmavbild, Youtube

Theresa Kachindamoto är inte någon dussinpolitiker som bara tar beslut och sedan hoppas att det ska lösa sig för de flickor som hon räddar. Hon följer upp sina beslut och betalar faktiskt ofta själv för flickornas skolgång när familjerna vägrar eller inte kan. Hon hedrar oss, varje kvinna och varje barn. Vi saluterar dig Theresa!

Källa: Global Citizen

Sara Safa
Sara Safa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.