Oroligheter i Gambia och bland exil-gambier, människorättsorganisationer starkt kritiska till regeringen

Den senaste veckan har Gambia haft mycket oroligheter på grund av den politiska situationen i landet. Många exil-gambier börjar organisera sig och vara öppet kritiska mot den sittande regeringen. Något som var ovanligt för bara en vecka sedan.

I Serekunda hölls demonstrationen Foto: Fatou Darboe , Afropé
I Serekunda hölls demonstrationen Foto: Fatou Darboe , Afropé

Torsdag den 14 april hölls en fredlig demonstration i Serekunda, av oppositionspartiet United Democratic Party (UDP). Solo Sandeng, en framstående ledare för UDP fängslades och medlemmar i UDP hävdar att han dog i förvar efter att ha torterats av Gambias National Intelligence Agency (NIA). Ungdomsledaren för UDP, Fatoumata Jawara, fängslades även hon och tros ha lidit av livshotande skador.

Ett antal demonstranter ska ha gripits och sitter fortfarande häktade. Förutom Sandeng har dessutom ytterligare två demonstranter dött i häktet under senaste veckan.

Corinne Dufka som är västafrikansk chef för Human Rights Watch kräver att regeringen bör säkerställa en oberoende och opartisk utredning kring Sandengs död, samt att fredliga demonstranter omedelbart bör friges. Alhagie Ceesay, en journalist som godtyckligt fängslades i juli 2015 och som för närvarande är allvarligt sjuk, bör även han friges.

”Sandengs meningslösa död i häktets förvar tycks vara den senaste i en lång rad övergrepp mot den politiska oppositionen i Gambia”, säger Corinne Dufka, Human Rights Watchs västafrikanska chef och tillägger;

”Detta fall ökar oron för att den gambiska regeringen kommer att intensifiera sina nedslag på oberoende röster inför valet i december”

President Yahya Jammeh Foto: Jagga
President Yahya Jammeh Foto: Jagga

”Det misstänkta dödsfallet av oppositionspolitikern Solo Sandeng och gripandet av hans partiledare Ousainu Darboe och andra partimedlemmar under den senaste veckan styrker Gambias regerings repressiva karaktär”, meddelade Human Rights Watch, Amnesty International och ARTIKEL 19 härom dagen.

I december 2016 planeras presidentvalet i Gambia att hållas och det blir då det femte sedan president Jammeh tog makten i en oblodig kupp 1994. ECOWAS vägrade sända ut observatörer till den sista mätningen 2011, med hänvisning till hot mot oppositionen och väljarna. Ett brett spektrum av oppositionsgrupper har länge krävt valreformer, inklusive oberoende valkommission och lika tillgång till offentliga medier.

Väggmålning i West Field, Serekunda Foto: Fatou Darboe , Afropé
Väggmålning i West Field, Serekunda Foto: Fatou Darboe , Afropé

Under den fredliga protestmarsch som hölls den 14 april, viftade demonstranter med banderoller med slagord som: ”Vi behöver valreformer och yttrandefrihet”. Demonstrationen hölls i Serekunda, Gambias största stad. Säkerhetsstyrkor bröt upp demonstrationen och många av deltagarna greps.

I lördags, den 16 april samlades medlemmar från oppositionspartiet UDP åter igen för att kräva rättvisa för Sandengs död och frisläppandet av medlemmar från deras parti. Polisen sköt då tårgas mot demonstranterna och arresterade minst fem verkställande medlemmar i UDP, varav partiledaren Darboe var en av dem.

Alhagie Ceesay, den journalist som godtyckligt fängslades i juli 2015 är VD för den oberoende radiostationen Terenga FM. Han greps den 2 juli 2015 av NIA efter att privat ha delat en bild där en pistol riktades mot ett fotografi på president Jammeh. Bilden cirkulerade på Internet och det var inte Ceesay som skapat bilden. Terenga FM har stängts ned flera gånger under de senaste åren.

I mars 2016 yttrade sig FNs arbetsgrupp för godtyckliga frihetsberövanden. Arbetsgruppen menade att Ceesay blivit godtyckligt frihetsberövad. Arbetsgruppen uppmanade Gambia att släppa Ceesay och lägga ned alla anklagelser mot honom.

”Anklagelserna mot Alhagie Ceesay är grundlösa och han skulle aldrig ha gripits i första hand, Ceesays försämrade hälsa gör det mer angeläget att släppa honom”, menade Fatou Jagne Senghor, regionalchef för organisationen ARTIKEL 19.

Sedan den nuvarande presidenten tog makten har han rutinmässigt och hänsynslöst undertryckt alla former av oliktänkande i landet. Statens säkerhetsstyrkor har genomfört olagliga avrättningar och godtyckligt gripit, häktat och utfört våld mot människor som regeringen kan uppfatta som ett hot. Vidare menar Amnesty International att människor har försvunnit och att hundratals flytt landet på grund av den politiska situationen i Gambia.

Foto: Fatou Darboe, Afropé
Foto: Fatou Darboe, Afropé.se

”Vi är mycket oroade över den illavarslande riktning Gambias regering är på väg mot i upptakten till valet i december. Det är viktigt att Gambia upprätthåller rätten till yttrandefrihet och fredliga sammankomster”, menar Alioune Tine, Amnestys regionchef för västra och centrala Afrika. Vidare säger Alioune Tine: ”Fredliga demonstranter måste omedelbart och villkorslöst friges och alla som är skadade bör få medicinsk behandling utan dröjsmål.”

Fängelset Mile II utanför Banjul Foto: Fatou Darboe , Afropé
Fängelset Mile II utanför Banjul Foto: Fatou Darboe , Afropé

Enligt personer som närvarade vid demonstrationen på torsdagen den 14 april i Serekunda, var demonstrationen lugn. Protesten ledde till att polisen skingrade och arresterade ett flertal personer. De ska enligt uppgift ha förts till fängelset Mile II utanför Banjul, Gambias huvudstad.

Solo Sandeng har ägnat många år av sitt liv åt politiken i Gambia och han har tidigare gripits för sin politiska verksamhet.

Många exil-gambier som tidigare inte har varit öppet kritiska mot presidenten i Gambia av rädsla för repressalier vid framtida besök i sitt ursprungshemland, eller som har nära familj kvar i landet, har den senaste veckan visat allt tydligare öppen kritik mot den sittande regeringen i sociala medier än tidigare. Många kräver öppet presidentens avgång, vilket är en skillnad mot för bara en vecka sedan. I bland annat England har öppna demonstrationer ordnats av exil-gambier mot den nuvarande regeringen och många försöker organisera sig för att kunna stötta oppositionen i Gambia.

Al Jazeera rapporterar också om situationen i Gambia:

Källor: Amnesty International, ARTIKEL 19, Human Rights Watch

Fatou Darboe
Fatou Darboe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.