Förebyggande program och bättre vård gör Etiopien till ett framgångsrikt land i kampen mot HIV

Etiopien planerar hårda tag för att förhindra över en halv miljon aidsrelaterade dödsfall och förhindra upp till 80 000 nya HIV-infektioner innan år 2020 i enligt HIV- och aidsförebyggande förbundet (HAPCO).

Bild: Pixabay
Bild: Pixabay

Doktor Alebachew Achamyeleh, förordnad direktör på HAPCO menar att de kommande fem åren är helt avgörande för Etiopien i kampen mot HIV och aids. ”Jag tror att Etiopien har en stark position för att nå målet att HIV upphör vara ett hot mot folkhälsan 2030,” sade han.

Enligt Doktor Achamayeleh har Etiopien redan nått sitt tidigare femårsmål med råge. HIV-infektioner har minskat från 0,28 procent till 0,03 procent fram till 2015. Planen var fem år tidigare att nå 0,14 procent. ”Det gör Etiopien till ett av världens mest framgångsrika länder”, menade Doktor Achamayeleh.

En av Doktor Achamyelehs mest framgångsrika metoder i hans verksamhet som bedrivits sedan 2010 har främst varit att fokusera på de människor som löper störst risk att smittas. Metoden har fokuserat på att identifiera platser och människor med hög risk att smittas av HIV. Bland annat har fokus legat på sexarbetare och långväga lastbilschaufförer, men också genom att ta itu med skadliga metoder för könsrelaterat våld.

Etiopien har förbättrat sin vård, sin behandling och sitt stöd, samt strategisk information för att nå sina mål.

Förebyggande åtgärder är program i skolor, på universitet och ungdomsgårdar för att uppmuntra unga människor att ändra sitt beteende gällande sexuell hälsa.

År 2010 dog mer än 70 000 människor av aids, år 2015 hade dödligheten minskat med hela 70 procent.

Det finns fortfarande problem som måste arbetas med, ett av dessa är att Etiopien släpar efter i kunskap om HIV och aids, särskilt i den yngre generationen där man felaktigt uppfattar det som att HIV inte längre är ett hot att ta på allvar, på grund av dess minskade förekomst.

De metoder som idag utarbetats är fruktsamma och även om det ännu finns mycket att göra så ser det hoppfullt ut.

Fatou Touray

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.