Den rosa sjön i Senegal

Lake Retba, Pink Lake, Lac Rose, Rosa sjön, kärt barn har många namn, men den rosa sjön i Senegal fascinerar många och producerar en massa salt. Namnet kommer ganska givet av den ovanliga, härligt rosa färgen.

 

Pink Lake Bild: Skärmdump från Youtube
Pink Lake i Australien Bild: Skärmdump från Youtube

Sjön ligger nära Atlanten och bara några sanddynor avskiljer Atlanten från den rosa sjön. Salthalten i sjön är mycket hög, på sina håll upp till 40%. Salthalten i den rosa sjön kan jämföras med salthalten i Döda Havet och under torrperioden överstiger den till och med den salthalten. Lake Retba ligger mindre än en timmes färd från Dakar, Senegals huvudstad. Det finns både boenden och restauranger i närheten för den som vill spendera lite mer tid i området kring den rosa sjön.

Inte många levande organismer överlever i Lake Retba på grund av dess höga salthalt, så mest används sjön som en turistattraktion samt till saltproduktionen.

Pink Lake Bild: Skärmdump från Youtube
Pink Lake Bild: Skärmdump från Youtube

Sjöns rosa färg skiftar helt och hållet, beroende på solljuset. För att se den rosa färgen tydligt ska man besöka sjön när det är vindstilla och fullt solljus. Sjön är 3 km² stor och är indelad i fyra sektioner. Sektionerna heter Khar Yalla, Khoss, Virage och Daradji.

Anledningen till den rosa färgen är bakterien Dunaliella Salina, som dras till sjöns salthalt. Bakterierna producerar ett rött pigment i syfte att absorbera solljus, vilket ger sjön dess unika rosa färg. Bakterien Dunaliella Salina är helt ofarlig och därför kan man simma och bada i sjön. Den rosa färgen är tydligare synlig under torrperioden som sträcker sig mellan november och juni och den är mindre synlig under regnperioden som sträcker sig mellan juli till oktober.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Denna bild är tagen i Lac Rose. Sex dagar i veckan arbetar han med att ta upp salt från sjön och det blir cirka ett ton salt per dag. Han lägger saltet i en båt och när den är full åker han in mot land, där saltet lastas av igen, av mannens hustru och andra familjemedlemmar. Därefter säljs saltet lokalt, men exporteras även till andra länder i Västafrika. Foto: Ferdinand Reus from Arnhem, Holland
Denna bild är tagen i Lac Rose. Sex dagar i veckan arbetar han med att ta upp salt från sjön och det blir cirka ett ton salt per dag. Han lägger saltet i en båt och när den är full åker han in mot land, där saltet lastas av igen, av mannens hustru och andra familjemedlemmar. Därefter säljs saltet lokalt, men exporteras även till andra länder i Västafrika.
Foto: Ferdinand Reus from Arnhem, Holland

Lokalbefolkningen som arbetar med att utvinna salt från sjön använder sheasmör från sheanötsträdet. Detta är för att skydda huden så att de kan arbeta i den salta sjön alla de timmar som krävs för att få upp större mängder salt från botten av sjön. Många arbetar med att ta upp salt från sjöns botten och de använder sina bara händer till det. Saltet läggs sedan i korgar och transporteras till stranden där det i huvudsak används för att bevara fisk, men saltet exporteras även till närliggande länder till Senegal.

Lake Retba är inte den enda rosa sjön i världen. Det finns sjöar i närheten av Baku, Azerbajdzjan, i Jedda och Saudiarabien, men de är antingen små eller inte naturliga. Sjön Lake Hillier i Australien är däremot en annan stor, naturligt rosa sjö.

Lake Retba har en hemsida som du kan finna HÄR!

Fatou Touray

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.