Hans handtillverkade gitarrer säljs världen över, från ett flyktingläger i Malawi

Han är född i de östra delarna i Demokratiska republiken Kongo (Kongo-Kinshasa), i staden Bukavu som ligger i ett av landets mest konfliktdrabbade områden. Vid 27 års ålder tvingades han lämna den sargade staden och fly inbördeskriget som rasade i landet. Idag bor han, Patron Palushang Mushamuka, i flyktinglägret Dzaleka i Malawi och livnär sig på att tillverka gitarrer, helt för hand.

Vi ska börja från början.

Patron Palushang - Skärmavbild, YouTube
Patron Palushang – Skärmavbild, YouTube

Patron Palushang Mashamuka föddes i Kongo-Kinshasa och på ett hantverkscenter i hemstaden Bukavu fick han lära sig hur man tillverkar gitarrer från grunden. Ett hantverk han kom att bli mycket skicklig på. Från trä, via karvande, formgivning, mätande och polering lärde han sig hur han skulle få till den perfekta gitarren.

När inbördeskriget rasade i hemlandet beslutade sig Palushang för att fly våldsamheterna och söka sig till säkerhet utanför landet. Han och hans fru kom då ifrån varandra, men har idag återförenats i Dzalekalägret utanför Lilongwe, Malawis huvudstad. Där bor de nu tillsammans med sina två små flickor. Ett liv som är tufft och som ställer hårda krav på en människas psyke och hela tiden påminner en om att livet aldrig skall tas för givet.

För att överleva och för att inte helt behöva förlita sig på UNHCR:s stöd och support bestämde sig Palushang tidigt för att göra vad han kunde för att försörja sig själv och familjen. Med sin kunskap och skicklighet inom gitarrbygge och med en stark entreprenörsanda satte han snart igång och skapade sig sin egen lilla business.

Dzalekalägret, Malawi - Skärmavbild, YouTube
Dzalekalägret, Malawi – Skärmavbild, Youtube

I ett lerhus, intryckt bland många andra i det överfulla flyktinglägret, har Palushang ordnat det för sig och byggt upp sin verkstad. Med stor noggrannhet och passion spenderar han dagarna med att tillverka sina handgjorda gitarrer, för att sedan sälja dem vidare till olika köpare. Med sämre förutsättningar än de flesta som tillverkar gitarrer, med sämre verktyg, sämre material och under betydligt mindre lyxiga förhållande får han det att hända – skapandet av unika, handgjorda gitarrer.

Ryktet om Palushangs hantverk och noggrannhet har börjat sprida sig, inte bara bland musiker i Malawi och besökare som kommer till Dzaleka, utan även till Väst. Idag har Palushang hunnit sälja gitarrer till köpare i Sverige, Norge, USA, Kanada, Irland och England. De flesta av Palushangs beställningar kommer faktiskt idag från utlandet.

Palushangs gitarrverkstad i Dzalekalägret, Malawi - Skärmavbild, YouTube
Palushangs gitarrverkstad i Dzalekalägret – Skärmavbild, Youtube

Palushangs arbete med att tillverka stränginstrumenten kräver stor koncentration har han berättat för olika medier. Det ligger mycket noggrannhet bakom jobbet och det tar flera veckor för honom att tillverka ett instrument med allt vad det innebär. Stor fingerfärdighet i karvandet, poleringen och att mäta och finjustera strängar. Det svåraste momenten menar Palushang är att få strängarna rätt – det krävs mycket huvudräkning. Beroende på utseende så används ibland lite olika material och förutom trä och sträng händer det att Palushang behöver lägga tid på att till exempel förbereda en kohud.

Palushang arbetar på en av sina gitarrer - Skärmavbild, YouTube
Palushang arbetar på en av sina gitarrer – Skärmavbild, Youtube

En av UNHCR:s samarbetspartners är Jesuit Refugee Service (JRS) som har hjälpt Palushang och utbildat honom i företagande och samhällsutveckling. Något som bidragit till att Palushang lyckats driva sitt företag ytterligare framåt och gjort det möjligt för honom och familjen att överleva ekonomiskt i Dzaleka. För pengarna han får in på gitarrförsäljningen kan familjen överleva och köpa utrustning till sitt majsfält och stödja andra små businessarrangemang som Palushang är involverad i.

Palushangs stora mål är att utöka sin business än mer och nå ut till fler kunder, men ett stort hinder för detta är otillräckliga resurser och små möjligheter till utökat kapital i Dzaleka och i hela Malawi. Hans företag, LPG Palushang Music, finns på Facebook och är även länkad till en hemsida. Sponsorer och bidragsgivare är viktiga för att få företaget att gå runt.

Palushang har varit flykting i nästan ett helt decennium nu och bott en tredjedel av sitt liv i Dzalekalägret i Malawi. Enligt landets hårda bestämmelser måste alla flyktingar i landet bo i flyktinglägret.

Patron Palushang - Skrämavbild, YouTube
Patron Palushang – Skärmavbild, Youtube

När UNHCR träffade Palushang för att göra ett reportage berättade han;

– Livet i lägret kan vara mycket svårt om man inte har en sysselsättning. Men de med särskild kompetens, som jag själv, kan överleva på ett eller annat sätt. Mitt mål är att inte behöva förlita mig på UNHCR:s support i evighet, utan kunna överleva på egen hand. Jag började med gitarrbygge i Kongo-Kinshasa och fortsatte när jag kom hit.

… och självklart spelar Palushang själv gitarr.

Fakta, Dzaleka och asylsituationen i Malawi:

-Dzalekalägret hyser idag mer än 25 000 flyktingar, främst från Burundi, Rwanda, Demokratiska republiken Kongo och från Afrikas horn.

-Förutom ovanstående 25 000 flyktingar finns sedan december förra året, mer än 10 000 asylsökande i landet, som kommer från Moçambique. Detta är människor som flyr sammandrabbningar mellan RENAMO-rebeller och moçambikiska regeringsstyrkor.

-Brist på resurser i landet påverkar flyktingarna och UNHCR har rapporterat om stora problem i lägret under en längre tid. Mellan oktober 2015 och januari 2016 skars matransonerna in kraftigt. Något som hade stark påverkan på många flyktingars hälsa och kamp för överlevnad.

 

Kiqi D Minteh
Kiqi D Minteh

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.