Harriet Tubman blir första svarta kvinnan på en dollarsedel

År 2020 firar USA sitt 100-årsjubileum med kvinnlig rösträtt. Då kommer en ny 20-dollarssedel att lanseras. Andrew Jackson, som pryder de nuvarande sedlarna, ersätts av Harriet Tubman. Det blir den första amerikanska sedeln som pryds av en svart kvinna. Men vem var Harriet Tubman?

Harriet Tubman föddes som Araminta Harriet Ross omkring 1822 i Maryland och dog 1913 i New York. Hon var en afroamerikansk frihetsskämpe och slaverimotståndare. Hon föddes av förslavade afrikaner och det finns inga bevarade dokument från hennes födelse, men föräldrarna hette Benjamin Ross och Harriet Greene.

När hon var sex år gammal så flyttades hon för att arbeta för en annan ägare. Hon genomled många svåra år av omänsklig behandling från sina olika ägare. Bland annat kastade en förman en tung vikt som träffade henne i huvudet och ledde till att hon under resten av sitt liv drabbades av epileptiska anfall.

Runt 1844 gifte hon sig med den frie mannen John Tubman.

En dag fick Harriet Tubman höra att slavarna på plantagen hon arbetade på skulle säljas. Då bestämde hon sig för att fly norrut, där slaveri var olagligt. Hon lämnade sin man som inte ville följa med henne. På vägen fick hon hjälp av kväkare som var medlemmar av den abolitionistiska rörelse som upprätthöll den hemliga flyktrutten som kallades ”Underground Railroad”.

Bild av träkonstverk av Harriet Tubman från ”Scenes in the Life of Harriet Tubman” av Sarah H Bradford – Commonslicens, {PD-US}

Flykten lyckades och Harriet Tubman gjorde framöver många resor söderöver för att hjälpa andra förslavade afroamerikaner att fly, och de kom att kalla henne för Moses. Under resorna hjälpte hon personligen runt 300 människor att fly undan slaveriet utan att själv bli tillfångatagen eller som hon själv sa ”förlora någon passagerare”. Detta trots att en belöning på sammanlagt så mycket som 40 000 dollar utlysts för den som kunde ta henne tillfånga. Det var den högsta belöningen som utlystes för någon ”konduktör” på denna underjordiska järnväg. Under det amerikanska inbördeskriget arbetade hon, förutom som kokerska och sjuksköterska, också som spion för nordstaterna, återigen utan att någonsin tas till fånga. Under inbördeskriget hjälpte hon hundratals människor som var fast i slaveri att fly till nordstaterna.

Under det amerikanska inbördeskriget, 1863, ledde Tubman en räd mot Combahee River Ferry i South Carolina och befriade hundratals slavar. Detta var den första militära operation i USA som planerades och genomfördes av en kvinna. Tubman hade i förklädnad besökt plantagerna i förväg och där givit slavarna instruktioner om att vara redo att springa till floden, där nordstatskepp skulle vänta på dem. Under räden förekom skottväxling mellan nordstats- och sydstatstrupper, och båda sidor drabbades av förluster.

Sammantaget, en oerhört inspirerande och stark kvinna, väl värd att få pryda den nya 20-dollarssedeln. Hur sedeln kommer att se ut är ännu hemligt, den kommer att presenteras år 2020.

Helena Svensson
Helena Svensson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.