Abeba Aregawi kan komma att slippa avstängning

Under veckan som gick kom uppgifter som gjorde gällande att Abeba Aregawi kommer att frias av Wada och därför också kommer att vara tillgänglig för svenska friidrottslandslaget till OS i Rio i sommar. Friidrottsförbundet utesluter inte att hon kan komma att tas ut.

Abeba Aregawi - Foto: Erik van Leeuwen
Abeba Aregawi – Foto: Erik van Leeuwen

Drygt två månader efter det att den afrosvenska löparstjärnan Abeba Aregawi testade positivt för den förbjudna substansen meldonium, både vid A- och B-provet, ser hon nu ut att slippa undan avstängning.

Enligt uppgifter ska orsaken till Wadas troliga beslut bero på att mängden av meldonium som hittades i Aregawis blod ska ha varit mycket liten, under ett mikrogram per milliliter. Substansen förbjöds så sent som den 1 januari i år och därför kommer antidopningsbyrån Wada troligen inte att fälla de idrottare som ertappats med mycket små mängder av substansen. I alla fall inte de som ertappades innan den 1 mars i år.

Ett slutgiltigt beslut från Wada förväntas komma vid deras större möte som ska hållas under onsdagen och torsdagen denna vecka. Under mötet tror man att Wada kommer att avslöja hur de ämnar hantera alla de dopingfall som inkommit gällande meldonium.

Riksidrottsförbundet kommer högst troligt att följa Wadas riktlinjer och utifrån det bedöma hur man ska se på Aregawis användande.

Aregawi själv hävdar att hon inte använt substansen sedan den blivit förbjuden och menar att hon känner sig mycket förvirrad över att ha testat positivt och menar att dopningsbyrån i så fall bör ha vetskap om hur länge substansen kan finnas kvar i kroppen efter användning.

Svenska friidrottsförbundets ordförande Stefan Olsson svarar Expressens Sport följande på om Aregawi kommer att representera Sverige under exempelvis friidrotts-EM och OS i Rio;

– Det är en hypotetisk fråga, och kommer att vara det i några veckor till. Vi får ta det beslutet när vi vet vad domen blir. Jag hoppas att vi får ett besked inom ett par veckor för allas bästa, säger förbundets generalsekreterare Stefan Olsson.

Kiqi D Minteh
Kiqi D Minteh

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.