Haiti väljs inte in i Afrikanska unionen enligt pressmeddelande

Uppdaterad: 2016.05.18
Afropé tillsammans med flera andra medier gick i veckan ut med nyheten om att Haiti inom kort, närmare bestämt i juni, officiellt skulle komma att ansluta sig till Afrikanska unionen. Som första land inom den afrikanska diasporan sades karibiska Haiti bli det första icke-afrikanska landet att väljas in i unionen. En nyhet som visat sig vara felaktig och som nu dementerats på Afrikanska unionens webbplats.

Haiti kallar sig ofta för ”… en liten bit av Afrika i Västindien” och kulturellt och historiskt har landet starka och betydande kopplingar till den afrikanska kontinenten och dess länder.

Haiti - Foto: Doron
Haiti – Foto: Doron

Haiti delar mycket av kulturerna i Afrika, det religiösa praktiserandet och det sociala beteendet. Det är lätt för en haitier att känna igen sig i många av länderna på den afrikanska kontinenten, vilket givetvis inte är särskilt konstigt sett till Haitis historia.

Under den transatlantiska slavhandeln var Haiti en av flera karibiska öar dit många förslavade afrikaner skeppades och hela Haitis nuvarande ursprungsbefolkning består av afrikaner, främst västafrikaner och därför känner naturligtvis många haitier sig hemma just i länderna på den afrikanska västkusten.

En anledning till att Haiti sägs vilja gå med i AU ska vara de ekonomiska banden till den afrikanska kontinenten, ett ekonomiska intresse som går båda vägar. Haiti är ett av de länder som är intressanta för många företagare i länder i Afrika och Haiti vill utveckla sina industrier och sin turism, vilket skulle kunna komma att gynnas om man blev en del av AU och på så sätt förenklat möjligheter till handel mellan de båda parterna.

Afrikanska unionen låter meddela att det enligt dess grundföredrag, artikel 29.1, endast är länder i Afrika som får lov att ansluta sig till AU. Man är dock noga med att lyfta fram vikten av att fortsätta bygga broar mellan Afrika och den afrikanska diasporan. Under ett toppmöte i Johannesburg 2012 påbörjades jobbet med att fördjupa relationen mellan Afrika och den afrikanska diasporan och de slutsatser som drogs vid detta möte håller nu på att genomföras.

Det finns en African Union Global Diaspora Summit Declaration som arbetats fram för att jobba för att upprätthålla och utveckla kontakt med människor med afrikanskt ursprung som lever i diasporan (utanför Afrika), alltså i bland annat Europa, USA, Latin- och Centralamerika. Idag finns ännu så länge fem afrikanska regioner och ett förslag finns om att den afrikanska diasporan i världen ska bli den sjätte – ett förslag som ännu väntar på att ratificeras av AU:s medlemsstater.

Wyclef Jean, Liseberg - Foto: Afropé | Kiqi D Minteh
Wyclef Jean, Liseberg – Foto: Afropé | Kiqi D Minteh

För Haitis del är alltså (än så länge) endast ett godkännande om en afrikansk sjätte region – en diasporaregion – det man kan sätta sitt hopp till när det gäller att komma närmare Afrika.

Haiti kämpar liksom flera av länderna på den afrikanska kontinenten, med att bli fria från bistånd ifrån Väst och kunna försörja sig själva. Samtidigt har de också många gånger fått hjälp från länder i Afrika, så som till exempel Senegal som erbjöd plats åt de många haitier som stod hemlösa och blottade efter den hemska jordbävningen som drabbade landet 2010.

Allt fler afrikanska ekonomier växer sig just nu starka och intresset att komma ur det västerländska greppet är starkare än någonsin på kontinenten.

Haiti är en republik belägen i Västindien och utropade sin självständighet från Frankrike den 1 januari 1804 efter ett slavuppror. Landets nuvarande president är Jocelerme Privert.

Några kända personer med rötter i Haiti: NBA-basketspelaren Blake Griffin, sångarna/musikerna Usher, Pras Michael och Wyclef Jean, skådespelarna Garcelle Beauvais och Zoe Seldaña Perego.

Afropé ber om ursäkt för den felaktiga information som tidigare publicerades i denna artikel.

Kiqi D Minteh
Kiqi D Minteh

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.