Premiär: Kumba släpper nya låten "Mentally"

Idag är premiären för Kumba M’byes nya låt och video ”Mentally”. En afrobeat-låt som med all säkerhet kommer spinna sig varm på diverse mediaspelare på stränder, i parker och på klubbar den här sommaren… och självklart också i många afrosvenska hem. I andra hem också för den delen, men det finns en stark communitykänsla och en stolthet bland afrikaner i allmänhet och gambier i synnerhet, så när tre aktuella afrosvenska rappare med rötter i Gambia finns med på samma låt, och ett stort antal afrosvenska dansare dessutom finns med i videon, då vet vi att den kommer höras. Afropé ringde upp Kumba för en intervju inför hennes videosläpp.


Hej Kumba,

Det är spännande tider på gång i ditt liv, särskilt på musikfronten. Du släpper nya låten ”Mentally” som Gee Dixon och Samboii också medverkar på. En riktig svenskgambisk thing alltså?

Inspelning av "Mentally-videon" - Foto: Privat
Inspelning av ”Mentally-videon” – Foto: Privat

-Mhm! Ja verkligen ’a gambian thing’. Jag är jättetaggad för det här släppet, älskar låten och älskar låtar man kan dansa till och dör för afrobeat, all afroinspirerad musik. Det är ju också första gången jag gör afrobeat själv, så det är jättekul!

Sedan är det jättekul att ha med Gee Dixon på låten eftersom han är signad på samma bolag som jag. Samboii har alltid känts som en bror, så det är jättekul att han är med också. Det är killar som alltid backat mig, båda två, så de är verkligen som bröder för mig. På refrängen har vi också med Blen som nyligen släppte en fantastisk låt som heter ”Flygplansläge”.

Du hade nyligen en förhandsvisning av din video för låten och med dig på scen hade du dansarna Black Vision, vilka är det?

– Black Vision är Binta Blackout, Zawadi, Fatou Bah och Mayiima. Sedan har också Vendela Blackout varit med lite när hon varit i Sverige. Jag har haft med Black Vision på spelningar och de är med i videon. Jag har även andra med i videon, som till exempel Maele, Laity och Samboiis lillasyster Jadu.

Spännande! Hur skulle du beskriva Mentally och hur låten kom till?

– ”Mentally” skulle jag beskriva som en låt man bara ska gå loss till, dansa hur man vill. Verkligen bara gå loss. All sorts dans och alla stilar är liksom rätt. Låten kom till när jag snackade med Masse (Salazar, reds anm) om att gör en afrobeat-låt. Vi satte oss ner och hade jätteroligt, särskilt med den del där jag kör woloford (ett av språken i bl a Gambia, reds anm). Masse är den som producerat låten för Redline records underbolag Pocaluz Recordings, där jag är signad.

Och videon, den är inspelad i Stockholm eller hur? Från det förhandsmaterial vi tagit del av så har i alla fall jag fått en riktig känsla av glädje och stark representation från den afrosvenska diasporan. Var det viktigt för dig?

13120887_633509663473097_211060048_o
Kumba och delar av crewt i ”Mentally-videon” – Foto: Babu Dumbuya

– Ja precis, videon är inspelad i Stockholm på lite olika platser… och ja, Gud det var jätteviktigt för mig med representationen. Speciellt som mamma, där barnens pappa är svensk och jag har rötter i Gambia. Deras pappa visar kulturen från Sverige och jag vill visa kulturen från Gambia. Jag har bott i Sverige sedan jag var 1,5 år och jag känner att det är viktigt för mig att ge mina barn den gambiska kulturen också.

Det har gått drygt två år sedan vi på Afropé gjorde en intervju med dig och både vi och läsarna är nog lite nyfikna på att höra vad som hänt sedan dess?

– Efter att jag var med i Lyckliga Gatan så gick det väldigt bra för ”Bra Vibrationer”, Kikki Danielssons låt som jag gjorde om, vilket genererade i mycket spelningar det året. Jag vann också Årets chicaste gäst på Chic-galan och Årets artistmamma på tidningen Mamas gala.

Jaaa, på tal om ”Lyckliga Gatan”. Hur kändes det inför och efter din medverkan i programmet?

Från inspelningen till "Mentally-videon" - Foto: Privat
Från inspelningen till ”Mentally-videon” – Foto: Privat

– Innan programmet var jag sjukt nervös och hade bara varit med på remixen av ”Knäpper mina fingrar” med Linda Pira och skulle plötsligt tolka en av Sveriges största artister. Så jag var jättenervös. Sedan var mitt avsnitt också det första som spelades in, även om det sedan visades som nummer tre.

Sedan efteråt. . alltså det är alltid jobbigt att titta på sig själv, men det kändes absolut jättebra. Jag ångrar verkligen ingenting, utan det vara bara positivt.

Vad står närmast på agendan framöver, förutom din release? Finns det något mer spännande för läsare och fans att se fram emot?

– Fler låtsläpp är på gång och även en EP framöver.

Det låter som att vi kommer få ett spännande år med Kumba M’bye. Afropé önskar Kumba stort lycka till och nu är det bara för er läsare att slänga er på play-knappen nedan och lyssna in sommarens senaste hit.

Kiqi D Minteh
Kiqi D Minteh

En tanke på “Premiär: Kumba släpper nya låten "Mentally"”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.