Etiopiens skateboardåkare har fått en egen skatepark

I Etiopiens huvudstad Addis Abeba har landets skateboardåkare länge kämpat för att finna utrymme att kunna utveckla sitt åkande. Tillsammans med organisationen Make Life Skate har Etiopien nu fått sin första skatepark, där skateboardåkare får husera fritt.

Etiopien får sin första skatepark för allmänheten. Foto: Pixabay
Etiopien får sin första skatepark för allmänheten. Foto: Pixabay

Stadens skateboardåkare har tidigare trängts med bland annat fotbollsspelare för att kunna utveckla sitt åkande. Alla ytor täckta med betong har varit potentiella skateplatser, något som ibland även inneburit att stadens skateboardåkare har befunnit sig på privata områden. Missnöje från både privata markägare samt skateboardåkare som inte kunnat utöva sin sport har uppstått, ett problem som numera kan vara löst.

Ethiopia Skate, ett kollektiv bildat av skateboardåkande eldsjälar, har tillsammans med internationella organisationen Make Life Skate samlat in mer än 35 000 dollar, och tillsammans med fler än 60 volontärer från över 20 länder under tre veckor i april byggt Etiopiens första skatepark som invigdes i måndags, 16 april. Parken som täcker en yta av 600 kvadratmeter är gratis att använda för allmänheten och håller öppet dagligen. Ethiopia Skate, som består av cirka 150 etiopiska skateboardåkare, har i anslutning till parken startat gratis utlåning av skateboardutrustning, så att alla ska ha möjlighet att prova på skateboardåkning. Utrustningen har kollektivet endera köpt in eller fått donerat från utlandet.

För Ethiopia Skate samt Make Life Skate är visionen och målsättningen att engagera så många unga som möjligt i sporten, och samtidigt erbjuda unga möjligheten att lära sig nya färdigheter. I samband med att parken byggdes har därför etiopiska ungdomar fått chansen att lära sig bland annat att snickra, svetsa samt gjuta betong. Make Life Skate har tidigare genomfört och byggt skateparker för allmänheten i bland annat Jordanien, Indien, Burma och Bolivia.

Kollektivet Ethiopia Skate som i dagsläget har mer än 150 medlemmar har nu äntligen en egen skatepark att nyttja för att utveckla sitt åkande, och samtidigt kunna erbjuda fler unga möjligheten att ta del av skatekulturen samt stärka etiopiska ungdomars rättigheter och skapa en meningsfull fritid tillgänglig för alla.

Läs mer om Ethiopia Skate HÄR och om Make Life Skate HÄR.

Bilder från den nya parken, samt byggandet, finns på Instagram, Ethiopia Skate.

Anna Wedin
Anna Wedin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.