Kameruns Nationaldag

Idag, den 20 maj har Republiken Kamerun sin nationaldag. Landet kallas ibland för ”Afrika i miniatyr” på grund av den varierande geologiska och kulturella mångfalden. Naturen består av både stäpper, savanner, berg, regnskog och stränder. Landet består av mer än 200 etniska och språkliga grupper.

Kameruns flagga Bild: Pixabay
Kameruns flagga Bild: Pixabay

Portugisiska sjömän nådde kusten 1472 och lade då märke till stora mängder räkor och kräftor i floden Wouri. De kallade den då ”Räkfloden”, på portugisiska Rio dos Camarões, där namnet Kamerun härstammar ifrån.

Kejsardömet Tyskland gjorde anspråk på territoriet som kolonin Kamerun 1884 och påbörjade en framryckning inåt land i vad som blev kolonin Tyska Kamerun. De inledde projekt för att förbättra kolonins infrastruktur med hjälp av sträng tillämpning av tvångsarbete.

När Tyskland förlorade första världskriget blev Kamerun ett NF-mandat och delades in i Franska Kamerun, Cameroun (Östkamerun), Brittiska Kamerun, Cameroons (Västkamerun) år 1919.

Fransmännen integrerade sakta Franska Kameruns ekonomi med Frankrikes och britterna administrerade sitt territorium från grannlandet Nigeria, vilket inte var så populärt då de kände sig försummade. NF-mandaten ombildades till förvaltarskapsområden under FN 1946 och frågan om självständighet blev angelägen i Franska Kamerun.

Frankrike förbjöd det mest radikala politiska partiet, Union des Populations du Cameroun (UPC) den 13 juli 1955. Detta föranledde ett långvarigt gerillakrig och mord på partiledaren Ruben Um Nyobé. I Brittiska Kamerun frågade man sig om man skulle återförenas med Franska Kamerun eller ansluta sig till Nigeria.

Efter andra världskriget blev det allt större oro i den franska delen vilket så småningom ledde till att Frankrike och FN beviljade landet självständighet den 1 januari 1960 under president Ahmadou Ahidjo och efter en folkomröstning den 1 oktober 1961 förenades det tidigare brittiska södra Kamerun med sin granne för att bilda Förbundsrepubliken Kamerun. Dock var den tyska kolonins utbredning större än dagens Kamerun. Delar av det tidigare Kamerun ligger i dagens Nigeria, Centralafrika, Gabon och Tchad.

Den 20 maj är Kameruns Nationaldag till minne av antagandet av den nya konstitutionen som grundade enhetsrepubliken just den 20 maj 1972.

 

Naturligtvis är Kamerun så mycket mer, eller nästan allt förutom dess kolonisering. Denna serie att hylla och gratulera olika länder på kontinenten handlar om att dels lyfta upp den mörka historien för att den inte ska glömmas bort, samt lyfta fram alla de olika länder som finns på kontinenten, men också för att hylla frigörandet från kolonialismen. Men fortfarande är det alltså en mycket liten del av landets historia, om än en mörk del som gett fruktansvärda konsekvenser.

Fatou Touray
Fatou Touray

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.