Cross Dakar City – Det senegalesiska dataspelet som uppmärksammar barns utsatthet

Cross Dakar City är det första dataspelet från Senegal som nu går att ladda ner via Googles eller Apples onlinebutiker, dessutom helt gratis. Spelets skapare är senegalesiska Oussemou Khadim Beye och handlar om Mamadou som försöker finna sina föräldrar.

Cross Dakar City går att ladda ned bland annat på Google Play. Foto: Anna Wedin, Afropé
Cross Dakar City går att ladda ned bland annat via Google. Foto: Anna Wedin, Afropé

Spelet som i sin utformning liknar många andra arkadspel som gjorde intåg under 80-talet sticker ut eftersom det har en bakgrundshistoria som berör samt har skapats för att dra uppmärksamhet till problemet med barn som lever under väldigt svåra förhållanden i Senegal, så kallade talibéer, som Afropé tidigare publicerat ett reportage om.

I spelet får en följa Mamadou, en ung talibé som dagligen tigger på den senegalesiska huvudstadens gator för att sedan ge pengarna till de religiösa ledarna som driver koranskolorna. Spelets mål är att Mamadou ska ta sig genom den myllrande huvudstaden för att kunna återförenas med sina biologiska föräldrar. Längs vägen stöter dock Mamadou på en mängd hinder, så som översvämningar, trafikkaos samt rusande tåg, hinder som du som spelar måste övervinna.

Spelets skapare, Oussemou Khadim Beye berättar i en intervju med sydafrikanska Don’t Party hur han själv under sitt 32-åriga liv sett hur situationen för talibéerna inte förbättrats, då barnen fortfarande tigger på gatorna runt om i staden, samt exploateras av koranskolor. För Oussemou som själv bekostat projektet med att skapa spelet, samt utvecklat spelet på sin fritid, är detta därför ett sätt att väcka uppmärksamhet kring dessa barns situation och han samarbetar numera med en organisation som fokuserar på att hjälpa talibéer i Senegal, med förhoppningen om att kunna förändra de unga talibéernas situation.

Anna Wedin
Anna Wedin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.