"The Greatest" har somnat in – Muhammad Ali är död

Muhammad Ali
1942.01.17 – 2016.06.03

En av de största svarta idrottsikonerna och aktivisterna genom tiderna är död. Boxarlegendaren Muhammad Ali, också känd som ”The Greatest”, har igår (lokal tid) somnat in efter att akut ha vårdats på sjukhus för andningsbesvär. Muhammad Ali led sedan många år tillbaka av Parkinsons sjukdom och har haft stora problem med hälsan de senaste åren. I december 2014 var han inlagd på sjukhus för lunginflammation.

Muhammad Ali
Muhammad Ali

Muhammad Ali föds 17 januari 1942 i Kentucky som Cassius Marcellus Clay Jr.

Vid 12 år ålder börjar Clay träna boxning efter att ha berättat för en polisman att han skulle klå upp tjuven som han förklarade hade stulit hans cykel, om han hittade honom. Polismannen, Joe Martin, som var boxningstränare sa till Clay att lära sig att slåss innan han ger sig på någon och Clay visar sig vara en naturbegåvning.

Som 18-åring vinner Clay OS-guld i lätt tungvikt och hösten samma år debuterar han sedan som tungviktare. 1964, 22 år gammal, efter 19 raka segrar, vinner Clay mot världsmästaren Sonny Liston på knock out i den sjunde ronden och blir tungviktsvärldsmästare. Den nye världsmästaren lutar sig mot repen och ropar ”Ät upp era ord!” till de 43 av 46 journalister på plats som innan matchen menat att Liston skulle behålla titeln.

Cassius Clay blir Muhammad Ali

Kort efter sin tungviktstitel konverterar Clay till Islam och går med i den afroamerikanska rörelsen Nation of Islam – Clay blir Muhammad Ali.

1967 fråntas sedan Ali sin världsmästartitel för att han vägrade göra militärtjänstgöring i Vietnam. Ali var den första offentliga personen som pratade emot Vietnamkriget och han sa också att han som svart inte hade någon anledning att åka och kriga i Vietnam eftersom han och andra svarta behandlas sämre i USA. Han menade också att det gick emot allt han tror på att döda en annan människa.

Ali döms först till fem års fängelse och 10 000 dollar i böter, men domen ändras senare till fem års avstängning från boxning i USA. Men samtidigt tar man också ifrån honom hans pass, vilket gör det omöjligt för Ali att resa utanför USA och på sätt också omöjligt för honom att tävla utanför USA.

Hösten 1970 kan Ali slutligen göra comeback efter att motståndet mot Vietnamkriget vuxit sig starkare och allt fler krävde att Alis avstängning skulle hävas. I sin första match besegrade han ”det vita hoppet” Jerry Quarry på teknisk knock out i tredje ronden. Efter att sedan ha besegrat argentinaren Oscar Bonavena stod han slutligen redo att möta dåvarande titelhållaren Joe Frazier, i vad som kom att kallas århundradets match. En match som Frazier vinner på poäng.

Bild: East Coast Gambler
Bild: East Coast Gambler

Den 28 juni 1971 förklarar USA:s högsta domstol och samtliga ledamöter att domen mot Ali fyra år tidigare är olaglig och godkänner det huvudsakliga skäl som Ali angett för att vägra militärtjänstgöring – hans religiösa tro och samvete som förbjöd honom att döda en annan människa.

1974 får Ali slutligen revansch på Frazier i en kvalmatch om att få möta nya världsmästaren George Foreman. Ali möter sedan den obesegrade Foreman i Kinshasa, Demokratiska republiken Kongo (dåvarande Zaire) den 30 oktober Matchen marknadsförs som ”The Rumble in the Jungle” och Ali lyckas med taktiken att trötta ut knockoutkungen som vunnit 38 av 41 matcher på just knock out. Det sägs att 70 000 människor såg matchen på plats och i efterhand kom Alis taktik att kallas ”rope-a-dope”.

Den 1 oktober 1975, efter att ha försvarat titeln tre gånger, möts Ali och Frazier igen i en match som kommit att kallas en av de bästa matcherna i boxningshistorien, en match Ali vinner efter att Fraziers tränare bett domaren att avsluta matchen i pausen till den femtonde ronden. Ali döper i sitt uppsnack matchen till ”The Thrilla in Manilla” (matchen går i Quezon City, Filippinerna).

1975 splittras också Nation of Islam och Ali ansluter sig till den gren som upptar sunni-Islam.

Ali lägger handskarna på hyllan

Ali behåller världsmästartiteln i boxning fram till 1978 när han förlorar på poäng mot Leon Spinks, för att bara ett halvår senare återta titeln och bli världsmästare en tredje gång. 1979 avsäger han sig titeln och drar sig tillbaka. Han ångrar sig emellertid och gör ett nytt försök hösten 1980, men nya mästaren Larry Holmes är överlägsen och matchen stoppas efter tio ronder. Ali försöker sig på ytterligare en comeback 1981, också den utan framgång och Ali lägger slutligen handskarna på hyllan för gott.

Efter Alis karriär som proffsboxare var över har han fortsatt att engagera sig som aktivist och varit ett stort namn i kampen mot rasism och sociala orättvisor. Ali har varit en stor förebild för många inom den afrikanska diasporan och på kontinenten, men också i övriga delar av världen och bland minoriteter i Väst. Och trots att han runt samma tid han la handskarna på hyllan diagnostiserades med Parkinsons sjukdom fortsatte han att engagera sig för människor och svartas rättigheter, även om hans offentliga framträdande med tiden blivit allt färre.

Ali engagerade sig politiskt på olika sätt och 1990 mötte han Saddam Hussein i Bagdad i ett försök att förhandla fram ett frigivande av de amerikaner som hölls gisslan i Irak och Kuwait. 2011 vädjade Ali till iranska tjänstemän att släppa de tillfångatagna fotvandrarna Shane Bauer och Josh Fattal.

Det kanske mest minnesvärda ögonblicket i Alis liv, förutom hans titlar, kom under sommar-OS i Atlanta 1996 då han fick det mycket ärofyllda uppdraget att tända OS-elden.

Foto: Pete Troshak
Foto: Pete Troshak

Ali fick också en ny guldmedalj för OS-segern från 1960. Den första menade han att han kastat i Ohiofloden som protest mot rasismen i USA.

2005 tog Ali emot ’The Presidential Medal of Freedom’ från president George W Bush.

Ali är pappa till sju döttrar och två söner, där den kanske mest kända är Laila Ali, också hon en gång världsmästare i boxning.

Boxarlegend Ali må ha somnat in, men hans minne lever kvar. Många har gestaltat honom på film och det har spelats in flertalet dokumentärer. En av de mesta kända spelfilmerna är ”Ali” från 2001, i vilken Will Smith spelar den stora boxningsstjärnan och R Kelly sjunger låten ”The World’s Greatest”. Ali själv gav ut böckerna ”En fjärils själ” (2004), som han skrev tillsammans med sin dotter Hana Yasmeen Ali och ”Den störste: Min egen berättelse” (1976).

Muhammad Ali sörjs närmast av sina barn och sin fru Yolonda ”Lonnie” Williams. Han blev 74 år.

 

Kiqi D Minteh
Kiqi Dumbuya Minteh

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.