Tchads förre ledare Habré döms för att ha dödat ofattbara 40 000 personer

För första gången någonsin har en afrikansk statsledare dömts av en domstol i ett annat afrikanskt land än det land där brotten har begåtts, för brott han har begått mot sitt eget folk. Han är dessutom den enda regeringschefen hittills som dömts för att personligen ha våldtagit en person.

Hissène Habré, född 1942 i Faya Largeau, blev president i Tchad den 7 juni 1982 men störtades 1990 i en militärkupp. Han ersattes då av nuvarande presidenten Idriss Déby.

Tchad, som i norr angränsar Saharaöknen och har ett tropiskt klimat i söder, tros ha varit bebott sedan 600-talet f.Kr med ett rikt konsthantverks- och musikarv.

Under rättegångsförhandlingarna mot Hebré, i Dakar, Senegal - Skärmavbild, Youtube
Under rättegångsförhandlingarna mot Hebré, i Dakar, Senegal – Skärmavbild, Youtube

På 1900-talet koloniserades landet av Frankrike som kallade det sitt protektorat. Självständigheten vanns år 1960 och sedan dess har Tchad styrts enbart av diktatorer som suttit på makten i decennier vardera. Officiellt är Tchad en republik med flerpartisystem, med religions-och pressfrihet, men verkligen är mycket mera dyster.

Det går en etnisk, religiös och kulturell gräns mellan norra och södra Tchad. I norr bor i huvudsak arabisktalande och muslimska grupper medan södern bebos av mera traditionellt afrikanska stammar som bekänner sig till kristendom eller äldre ursprungsreligioner. Detta har inneburit flertalet väpnade konflikter eftersom ledarna varit muslimer från norr och söderboende grupper känt sig marginaliserade.

Under sin regeringstid var Habré ansvarig för upp emot 40 000 personers död genom bland annat politiska mord, etnisk rensning, olaga frihetsberövande, tvångsslaveri, bortrövande och våldtäkt. Rättegången som hölls av en afrikansk tribunal med stöd av Afrikanska unionen, påbörjades för närmare ett år sedan i Dakar, Senegal. Över nittio olika vittnen har berättat i domstolen om hur Habrés hemliga polis grep tiotusentals personer, torterade och avrättade dem.

Folket gråter av lättnad inne i rättssalen, bara minuter efter det att domslutet lästs upp - Skärmavbild, Youtube
Folket gråter av lättnad inne i rättssalen, bara minuter efter det att domslutet lästs upp – Skärmavbild, Youtube

2013 dömdes Habré i sin frånvaro av tchadisk domstol för brott mot mänskligheten men han befann sig då i exil i Senegal. En sanningskommission hade redan då konstaterat efter att ha hört tusentals vittnesmål att Habré gjort sig skyldig till folkmord.

Habré dömdes till livstids fängelse den 30 maj i år. Detta innebär en stor upprättelse för alla de oskyldiga som blivit offer för hans grymheter. Han själv erkänner inte domstolen och vidhåller att han är oskyldig till anklagelserna.

 

Sara Safa
Sara Safa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.