Ekonomin i Afrika söder som Sahara utvecklas snabbt enligt en ny rapport från United Nations University World Institute for Development Economics Research (UNU-WIDER), men gynnar inte alltid de som lever i fattigdom.

Rapporten på över 450 sidor handlar om fattigdom, jämställdhet och tillväxt i 16 länder söder om Sahara. Det är allmänt känt att den ekonomiska tillväxten har accelererat sedan 1995, men vi vet mycket mindre om hur den här tillväxten egentligen har påverkat befolkningen. En undersökning från 2013 visar att trots hög rapporterad tillväxt så har väldigt lite förändrats för dem som lever i fattigdom. Rapporten är uppdelad i fyra delar; snabb tillväxt och snabbt minskad fattigdom – snabb tillväxt, men begränsad reducerad fattigdom – negativ ekonomisk tillväxt och fattigdomsreducering – hur tillväxten och fattigdomen ser ut i ”låginformationsländer”.
Av de länderna som rapporten tar upp har jag valt att titta lite mer på Rwanda, eftersom Rwanda är ett av de länderna som presenteras, som har rapporterad hög tillväxt och samtidigt minskad fattigdom. Rwanda är också det landet i Afrika som har den högsta befolkningstätheten. Det är ett land där många lever på jordbruk, som dessutom är väldigt små. Det genomsnittliga jordbruket är 0,7 hektar. Det har satsats mycket på jordbruket från politiskt håll.
Sedan 1994* har tillväxten varit stadig, men de senaste åren har det gått fortare inom alla områden och speciellt inom till exempel jordbruk, industri, detaljhandel och transport.
Självklart spelar biståndet till Rwanda efter folkmorden en stor roll, men även för att lagstiftningen och konstitutionen har ändrats. Till exempel förändrades lagstiftningen gällande arv 1999 så att barnen får ärva sina föräldrar oberoende av kön och 2003 tillkom en ny konstitution om jämlikhet inom alla områden av beslutsfattande. De har också infört obligatorisk grundskola för alla barn, som är gratis.

Även barnadödligheten har minskat under de här åren som rapporten omfattar och Rwanda har satsat på sjukvårdsförsäkringar. Människor som bor på landsbygden har kunnat resa sig ur fattigdomen på grund av att det har satsats på utveckling av jordbruket och tack vare småskaliga investerare.
Hela rapporten är dock inte riktigt lika positiv som utvecklingen har varit för Rwanda. Trots ekonomisk tillväxt har fattigdomen i till exempel Tanzania och Nigeria inte minskat. I Kenya och Elfenbenskusten, som ofta ses ligga i framkant i Afrika, är det både negativ tillväxt och fattigdomsreducering.
Det här är en mycket omfattande rapport som sammanställer delstudier av de 16 länderna som är med och under en tidsperiod på 10-20 år. Rapporten är sammanställd av UNU-WIDER som startades 1985 i Helsingfors, Finland och är en del av FN-universitetet. UNU-WIDER är ett forskningsinstitut som bland annat forskar om fattigdom och utveckling.
Rapporten i sin helhet hittar du här.
*I april 1994 mördades omkring 800 000 människor i ett folkmord i Rwanda. Efter folkmorden har Rwanda fått mycket stöd och bistånd från omvärlden.
