Sommar i P1 lämnar en hel del att önska i år

Sommar i P1 är bland det somrigaste och mest ”svenska” som finns, enligt många. Det finns nog inte många vuxna i Sverige idag som inte lyssnat på åtminstone ett avsnitt av radioprogrammet Sommar. I år är det 59 sommarvärdar som presenterats för programmet. En varje dag med början den 24 juni och med den sista sommarvärden den 21 augusti. Men hur många sommarvärdar representerar den afrosvenska gruppen i programmet?

midsommarkransDet är svårt att veta hur personer man inte känner personligen definierar sig. Vem kallar sig afrosvensk och vem gör det inte? Men jag har gått igenom de sommarvärdar som presenterats och av vad jag kan finna så är det endast två svarta personer. Människorättskämpen från medborgarrättsgruppen Little Rock Nine; Gloria Ray-Karlmark kommer att vara hela Sveriges sommarvärd den fjärde juli, USAs nationaldag till ära. Det ska bli grymt intressant att höra hennes sommarprat. Den 16 augusti kommer Hannah Akuffo, professor i parasitologi, att vara vår sommarvärd. Så här skriver P1 om henne:

”Har en ledande position på Sidas enhet för internationellt samarbete kring forskning om tropiska sjukdomar, åkommor som främst drabbar världens fattiga och som få i västvärlden bryr sig om.

Har tidigare arbetat på Karolinska Institutet. Varit rådgivare åt WHO och ordförande i European and Developing Countries Clinical Trials Partnership.”

Foto: Fatou Touray, Afropé
Foto: Fatou Touray, Afropé

Jag tycker det känns ”väldigt vitt” i vårt Sommar i år. Två svarta kvinnor (ingen man) av 59 sommarpratare. Ja, jag tycker det känns väldigt skralt, då det finns så enormt många framgångsrika, intressanta, berättande svarta personligheter som borde lyftas fram och som borde kunna stå för representation bland våra unga, svarta som behöver den typen av representation så väl. Vi behöver också lyfta och ge plats till ”svarta röster” för att det finns så många som har så mycket att dela med sig av. Den debatten tycks beslutsfattarna i Sommar ha missat helt…

När jag hämtat mig från besvikelsen att vi bara har två svarta sommarpratare av 59 stycken, så kikar jag igenom listan och alla som ska vara med. Jag vet inte hur jag ska beskriva min enorma besvikelse när jag ser personligheter som uttalat sig öppet rasistiskt, afrofobiskt och islamofobiskt i den långa listan…

Sara Mohammad Foto: Fatou Touray, Afropé
Sara Mohammad Foto: Fatou Touray, Afropé
Maskerad skärmdump från kommentarer på GAPFs Facebook-sida
Maskerad skärmdump från kommentarer på GAPFs Facebook-sida
Maskerad skärmdump från kommentarer på GAPFs Facebook-sida
Maskerad skärmdump från kommentarer på GAPFs Facebook-sida

Sara Mohammad – Kvinnan som startade nyligen prisade organisationen ”Glöm aldrig Pela och Fadime”. Jag har följt hennes arbete genom åren. Jag har kommit till hennes offentliga tal och jag har varit mycket engagerad i dessa frågor, både generellt om hedersrelaterade brott, men också specifikt om dessa två starka, vackra och fantastiska personer som är lätt att förstå att både Pela och Fadime var. Inte minst för att jag bott granne i många år med både Fadime och hennes familj. Men någonstans där på vägen för några år sedan, förlorade jag min respekt för det arbete Sara Mohammed utför. Framför allt eftersom jag tyckte mig se hur hon lyfta sin fråga samtidigt som hon trampar på en grupp som redan är utsatt för väldigt mycket kritik i Sverige, nämligen muslimer. Det räcker med ett kort besök på GAPFs Facebooksida för att se hur en viktig kamp ändrat inriktning, från att lyfta en viktig fråga och slå ned på en annan. Nämligen det muslimhat som många muslimer idag, i synnerhet muslimska kvinnor lever under. Kommentarsfältet lämnar en hel del att önska.

Bert Karlsson – Egentligen vet jag inte om det är nödvändigt att säga så mycket mer om Bert Karlsson än två ord: Ny Demokrati. Ett parti han startade och drev under ett antal år, tillsammans med Ian Wachmeister. Om någon missade vad Ny Demokrati och Bert Karlsson stod för då, så vill jag gärna tipsa om en programserie som gick för några år sedan som hette: Välkomna nästan allihopa och då i synnerhet det avsnitt som heter: ”När förlät vi Bert Karlsson” och som du kan se HÄR (OBS! Varning för n-ordet)! (Du kan se hela programserien HÄR!)

Alexander Bard – Alexander tar sig gärna tolkningsföreträde och berättar vad svarta människor ska känna/tycka/uppleva är rasism och inte. HÄR kan du se uttalanden från Alexander om n-ordet (OBS! Varning för att n-ordet uttalas i programmet).

Marianne Lindberg De Geer – Debatten om Makode Lindes utställning på Kulturhuset var Marianne Lindberg De Geer en del av och där perspektivet är så tydligt vitt som det bara går att ha. Mer kan du lyssna på HÄR (återigen: varning för att n-ordet uttalas, väldigt många gånger)!! Vem lyssnade på de afrosvenskar som arbetar på kulturhuset? Vem lyssnade på alla afrosvenskar som (med tolkningsföreträde) förklarade igen och igen, varför och hur utställningen upplevs som djupt kränkande för dem?

Dessa fyra personer har man alltså valt att lyfta fram, låta få en timmes taltid i en av Sveriges mest lyssnade radioprogram. Dessa personer väljer alltså SR att lyfta fram, trots tydliga uttalanden, eller med plattformar där det tillåts användas afrofobi, rasism och muslimhat. Och så låter man två svarta kvinnor komma till tals. Två. Av 59.

HÄR kan du se hela listan på Sommar 2016.

Fatou Touray

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.