En särskild app har tagits fram i Ghana som hjälper till att utbilda autistiska barn

I Ghana har en särskild app tagits fram som nu används i undervisningen på ett center för autistiska barn. Tillvaron för de autistiska barnen har underlättats av den lokalt skapade appen, som hjälper barn med autism att få en bättre utbildning, men som också skapar större förståelse och kunskap om autism.

Symbol för autism. Bild: Pixabay
Symbol för autism. Bild: Pixabay

Det aktuella centret för autistiska barn heter HopeSetters autismcenter och ligger i kuststaden Tema, i Ghana. Centret är ett allaktivitetshus som skiljer sig åt från andra skolor, då det är anpassat och utarbetat för barn med autism.

Centret är privatfinansierat och ger utbildning till 18 autistiska barn mellan fem och femton år och HopeSetters är en av de första organisationerna i landet att använda sig av en lokalt utformad app som stöd och som ett pedagogiskt verktyg med ljud och visuella metoder som hjälper barnen i utbildningen.

Med sina särskilda inlärningsmetoder, SMS-hjälplinje för föräldrar, informationscenter och den särskilda appen, som tros vara den första i sitt slag i Afrika, söder om Sahara, bidrar till att ytterligare utbilda barn med särskilda behov, men också för att skapa en större medvetenhet för autism i Ghana.

Alice Mamaga Akosua Amoako, endast 24 år gammal och Solomon Avemegah har skapat den särskilda appen. Alice Amoako säger att den ger undervisningsmaterial som hjälper lärare och föräldrar att förbättra kommunikationsförmågan med barnen.

Statistik för autism i Ghana och många andra afrikanska länder saknas, men en studie beräknar att ett av 87 barn under tre år är autistiska i Ghana.

Lekande barn i Ghana. Barnen på bilden har ingen koppling till texten. Bild: Pixabay
Barn i Ghana. Barnen på bilden har ingen koppling till texten. Bild: Pixabay

Aktivister i Ghana menar att barn med autism diskrimineras och möter samma fördomar som människor med psykiska diagnoser. Alice Amoako och andra lärare hoppas att organisationen och appen ska hjälpa till att förändra attityder. Medan Alice Amoako studerade för att ta en examen inom IT vid Ghana tekniska högskola, grundade hon Autism Ambassadors of Ghana (AAG).

”Jag besökte ett autismcentrum och hade kontakter med vårdgivare och barn och insåg att det fanns ett behov av att höja medvetenheten. Under mitt sista år på universitetet var vi tvungna att göra ett projekt för att slutföra våra studier och vi utvecklade då appen,” säger Alice Amoako till The Guardian.

Appen använder Picture Exchange Communication System. Programmet levereras med bildsektioner och teckenspråksverktyg för de som inte kan kommunicera verbalt.

Alice Amoako säger att hon även hoppas på att de ska kunna modifiera appen med tiden och även utveckla den till att inkludera lokala språk på plattformen längre fram.

För att uppmärksamma medvetenheten runt autism, organiserade AAG en marsch med över 400 personer genom Accra den andra april. Autism Society of West Africa höll nyligen en tredagarskonferens i Accra med förespråkare från Ghana, Nigeria och Senegal.

Skaparna av appen har också prisbelönats. Läs mer om det HÄR! Dislabelled om HopeSetters Autism School, Tema, finner du HÄR på Facebook.

Appen är gratis att ladda ned HÄR!

Källor: The Guardian, Face2FaceAfrica

Fatou Touray

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.