Filmen Chula ska öka medvetenhet om psykisk ohälsa

Chula är namnet på en film som genom organisationen Medixaa Health Services ska öka medvetenheten om psykisk ohälsa hos afrikanska familjer och världen över. Filmmanuset är skrivet av sjuksköterskan Ledet Muleta som även är grundaren av den icke vinstdrivande organisationen Medixaa Health Services.

Muleta är en 37-årig berest sjuksköterska med rötter i Etiopien och bor numera i Washington D.C. Hennes erfarenheter kring mental ohälsa kommer från hennes yrke inom psykvården och från sina resor i Afrika för att kämpa mot det stigma och skillnader som finns inom vården för psykisk ohälsa. För Huffington Post berättade hon nyligen:

Skärmavbild: Filmaffisch för "Chula" - youtubelicens
Skärmavbild: Filmaffisch för ”Chula” – youtubelicens

– ”Chula” uppstod från min erfarenhet av att jobba som psykiatrisk sjuksköterska i Washington Metropolitan utöver mina resor genom kontinenten. Jag bevittnade stora skillnader i användningen av den psykiatriska sjukvården, i synnerhet kring den afrikanska diasporan och anda minoritets/invandrargrupper. När jag besökte länder i Afrika – Liberia, Etiopien, Kenya, Moçambique, Uganda och Egypten – var användningen av tjänster, eller snarare ska jag säga erkännandet av psykisk ohälsa minimal. Det i kombination med det ökande drogmissbruket på kontinenten – Afrika är en ny och viktig marknad för narkotika som normalt återfinns i väst (dvs kokain) – och stigmatiseringen av psykisk ohälsa övertalade mig att skriva manuset till ”Chula”.

– Med filmen ”Chula” vill jag minska stigmatiseringen av psykisk ohälsa, att folk inser att det är behandlingsbart precis som alla andra kroniska sjukdomar. Filmen presenterar psykisk ohälsa som icke-diskriminerande, eftersom det påverkar människor från alla bakgrunder. Filmen vänder detta begrepp genom huvudpersonen Chula, en stigande och begåvad pianist, som kommer från en rik familj av etiopisk ursprung i en förort till Washington D.C.

De stigma som Muleta pratar om som finns i Afrika varierar.

– Ett av de största stigman kring psykisk ohälsa är det enkla att det inte existerar. Psykisk ohälsa ses som ett straff för individens egna fel. Ett annat stigma som finns genom Afrika är tron om att den psykiska ohälsan uppstår från övernaturliga krafter så som att vara besatt av andar. Andra anledningar, bristen på spiritualitet – som är mer vanligt hos religiösa kristna och muslimska områden – används för att förklara uppkomsten av psykisk ohälsa bland individer. Så som ni kan se, stigma som innehas av afrikaner varierar mellan sociala, kulturella och religiösa faktorer; men utbildning eller avsaknad därav är också en viktig bakomliggande faktor i många fall.

– Stigmatiseringen av psykisk ohälsa är skadlig, i synnerhet då det gör psykisk ohälsa och de som lever med psykisk ohälsa osynliga. Och som jag nämnde tidigare, inställningen att psykisk ohälsa är en västerländsk uppfinning är skadlig, liksom. Uppfattningen om psykisk ohälsa har förbättrats på det politiska planet eftersom flera afrikanska länder börjar att erkänna effekterna av psykisk ohälsa och skapar mer robust psykisk hälsopolitik.

– Emellertid måste arbetet med att minska stigmatiseringen av psykisk ohälsa börja med individen. När detta sker, kommer vi kunna se en förändring i den totala uppfattningen kring psykisk ohälsa, som sedan kan leda till en förbättrad tillgång, användning och acceptans av mentalsjukvård, säger Muleta till Huffington Post.

I filmen ”Chula” får man följa en ung etiopisk kvinna som är bipolär och hennes familj tar inte hennes psykiska ohälsa på allvar. Muleta säger till Huffingtonpost att hon anser att berättelsen återspeglar miljoner av personer i Afrika vars sjukdom inte tas på allvar eller får någon hjälp. Filmen ska hjälpa afrikanska familjer att få mer medvetenhet kring hur de ska hantera och bemöta de behov som personer med mental ohälsa har.

På filmens hemsida står det att filmens releasedatum ska ha varit sommaren 2016.

Källa : Huffingtonpost

Nadia Chache
Nadia Chache

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.