"Afrikas Ikea" intar marknaden med stormsteg

Kenyanska Ciiru Waweru, grundaren av FunKidz, möbeltillverkaren som får IKEA att blekna, tar barns behov på allvar. Ciiru Waweru är gift och har två aktiva barn. Hon inspirerades att starta FunKidz när hon väntade sitt första barn. Hon hade då svårt att finna bra kvalitet på möbler för barn på den kenyanska marknaden. Hon hade därmed identifierat ett behov och bestämde sig därefter att möta det.

Ciiru Waweru, grundare av FunKidz Bild: Skärmdump från Youtube
Ciiru Waweru, grundare av FunKidz
Bild: Skärmdump från Youtube

FunKidz skapar bord, garderober, både sängar för små och stora barn, både stolar och en mängd andra möbler. Produktionen började 2010 med en vision att leverera kvalitativa barnmöbler som kunde stå sig i konkurrens mot liknande produkter från andra håll i världen. Resultatet blev att FunKidz har jämförts med IKEA och kallats ”IKEA of Africa”. En komplimang som gett tillverkarna ett rykte av att skapa massproducerade produkter med mycket hög kvalitet och som är lätta att monteras eller tas isär av kunderna.

De möbler som produceras i FunKidz fabrik i Nairobi är inte handsnidade eller handmålade. Det är inga hantverk, utan de våningssängar, skrivbord, spjälsängar som produceras är tillverkade i datorstyrda skärmaskiner och skrivare.

Vid toppmötet Quartz Africa Innovators den 20 juli, sade Ciiru Waweru:

”Folk säger att möblerna inte ser tillräckligt afrikanska ut. Vi måste sluta sätta etiketter på saker, i en låda och säga att det inte är tillräckliga afrikanskt… Vad betyder det ens? Genom vår design och produkter hoppas vi på att kunna bygga broar över stereotypa gap… där du ser afrikansk ut och därmed måste även dina möbler se afrikanska ut,” menade Ciiru Waweru.

När Waweru och hennes man startade företaget 2010, gjorde de det med endast två anställda och mycket lite pengar. Idag sysselsätter företaget 23 personer och möblerna finns tillgängliga i Kenya, Rwanda och Uganda.

Möblerna är roliga, annorlunda, färgstarka och syftar till att främja barns aktivitet. Waweru menar att hennes egna barn är källan till kunskap om barns behov när hon skapar och utvecklar möblerna för barn.

FunKidz på Facebook

FunKidz hemsida

FunKidz på Twitter

FunKidz på Youtube

Fatou Darboe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.