Religiösa byggnader målas gula för att förena kristna och muslimer i kenyanska Kibera

I Kenya är majoriteten av befolkningen kristna medan det finns en minoritet av muslimer. Vissa motsättningar finns mellan dessa två grupper och skapar ibland spänningar i landet. Landets största slumområde Kibera i huvudstaden Nairobi är inget undantag från detta. För att motverka detta målas nu både kyrkor och moskéer gula för att skapa sammanhållning.

Kibera, i Kenyas huvudstad Nairobi. Foto: genvessel
Kibera, i Kenyas huvudstad Nairobi. Foto: genvessel

I Kibera finns totalt 14 moskéer och minst 700 kyrkor, två av dessa kyrkor och en moské är numera gula för att ena Kiberas två religiösa grupper. Initiativet kommer från Colour in Faith som genom att måla religiösa byggnader gula vill ena och skapa fred och förståelse mellan Kenyas olika religiösa grupper. Den gula färgen ska symbolisera kärleken inom alla religioner och stå för det faktum att det är mer som förenar oss än separerar oss som människor. Fenomenet hoppas man ska sprida sig runt omkring Kibera men det är en process som tar tid, då de religiösa kommittéernas byråkrati i många fall gör arbetet långsamt.

Kibera, kanske ett av världen mest kända slumområden ligger i Nairobi och är hem åt otaliga människor. Hur många som bor i Kibera vet ingen, den folkräkning som gjordes 2009 visade siffror på 170 000 personer medan andra undersökningar resulterat i allt från 500 000 ända upp till 1 miljon människor. Att antalet människor är väldigt stort och att förhållandena i slummen är svåra är däremot lättare att konstatera. Arbetslösheten är stor och bristen på tillgång till elektricitet, vatten och sanitetsanläggningar är mycket stor.

Samtidigt sker positiv förändring, om än att det går långsamt. Vägar asfalteras, toaletter byggs, gatubelysning installeras och avloppssystem grävs. Standarden i Kibera förbättras och religiös sammanhållning manifesteras i form av gula kyrkor och moskéer, ett tecken på förbättring och hopp.

Källa: BBC

Anna Wedin
Anna Wedin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.