Många döda i Etiopien efter sammandrabbningar mellan polis och demonstranter

Över 50 personer beräknas döda i Etiopien efter sammandrabbningar mellan polis och demonstranter under en religiös festival, Irecha-festival i Etiopien under söndagen. Vittnesuppgifter från platsen ska vara motstridiga. Många anser att oroligheterna satte fart när säkerhetsstyrkorna blev våldsamma, medan vissa vittnen menar att polisen sköt tårgas för att skingra demonstranterna.

Bilden är tagen i Etiopien, men i ett helt annat sammanhang. Foto: Pixabay
Bilden är tagen i Etiopien, men i ett helt annat sammanhang.
Foto: Pixabay

Etiopiens regering har på grund av de många döda nu förklarat tre dagars landssorg. Uppgifter om antalet döda varierar mellan 52 och 55 personer. Siffran kan komma att justeras.

Demonstranterna säger att säkerhetsstyrkorna blev våldsamma och att det ledde till panik, men myndigheterna förnekade att säkerhetsstyrkorna skulle ha öppnat eld. En läkare vid ett lokalt sjukhus som tog emot många döda ska ha uppgett att han inte hade sett några tecken på skottskador på kropparna.

Tusentals människor hade samlats för den religiösa festivalen i Bishoftu. Den årliga Irechafestivalen är en viktig festival vid vilken Oromo välkomnar våren. Men massorna uppges ha skanderat: ”Vi behöver frihet” och ”Vi behöver rättvisa”, enligt vittnen.

USA har sedan tidigare uttryckt oro för övervåld mot demonstranter. En av demonstranterna ska ha uppgett för Associated Press att han nästan dog efter att ha fallit i ett djupt dike när han försökte fly. Han lyckades dras ut, men de första som fallit hade kvävts, hävdade demonstranten.

En Omoro-aktivist, Jawar Mohamed, menar att nästan 300 personer ska ha dött och många fler skadats. Han menade att många människor drivits från en klippa, ner i vattnet under klippan, efter att en stridshelikopter hade öppnat eld.

Det har förekommit en rad dödliga sammandrabbningar i Etiopien under de senaste månaderna.

Källor: BBC, REUTERS, Al Jazeera

Fatou Darboe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.