Lagändringar i Tanzania för att minska antalet barnäktenskap

Tidigare i Tanzania kunde så unga flickor som fjorton år (arton för pojkar) gifta sig lagligt om deras föräldrar hade samtyckt, eller med ett särskilt domstolsbeslut. Förra månaden antogs dock en ny lag i Tanzanias parlament som gör det olagligt och straffbart för en man att gifta sig eller göra en flicka i grundskoleåldern gravid. Bryter man mot lagen, kan straffet bli kännbart. Upp till 30 års fängelse riskerar de som bryter mot lagen.

Flickorna på bilden har ingen koppling till texten. Foto: Pixabay
Flickorna på bilden har ingen koppling till texten. Foto: Pixabay

15 miljoner flickor under 18 år, är gifta runt om i världen. Oavsett om äktenskapen arrangeras av ekonomiska skäl eller helt enkelt är en del av en kulturell norm, så kvarstår det faktum att gifta flickor i skolåldern ökar sannolikheten att inte slutföra sin utbildning, de riskerar att dö till följd av förlossningar, smittas av hiv och riskerar att bli offer för våld och sexuellt våld.

37% av minderåriga flickor i Tanzania är gifta och mer än var femte flicka mellan 15 och 19 år har fött barn.

Detta är ett av ett flertal lagändringar som ska göra det möjligt att förbättra tillgången till utbildning för unga flickor i Tanzania. Lagändringarna är en del av att Tanzania nyligen lanserade gratis utbildning till barn. Regeringen utfärdade också en varning till föräldrar som förbjuder sina barn att gå i skolan. Även dessa kan komma att straffas.

Fatou Darboe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.