Vi behöver prata mer om våra rötters hemkontinent än om 'Black America'

Att diskussioner och fokus runt problematiken på den afrikanska kontinenten ofta negligeras i väst är inget nytt, men jag ställer mig väldigt frågande till varför den diskursen så ofta saknas bland oss afrosvenskar själva, och många gånger i de separatistiska forumen som finns för oss svarta i Sverige?

Demonstration mot orättvisor mot svarta människor i USA Foto: Pixabay
Demonstration mot orättvisor mot svarta människor i USA Foto: Pixabay

Det undgår inte någon vilket elände som pågår i USA med polisbrutalitet mot svarta människor. Sanningen är att det kommer fortsätta ske väldigt länge till, om inte någon markant förändring sker omgående kring lagar i de olika delstaterna i USA. Sanning är också att detta påverkar oss afrosvenskar i en annan bemärkelse. Det blir vår verklighet, då vår verklighet också är den afrikanska kontinenten där majoriteten av oss afrosvenskar kommer ifrån från början.

Vad jag dock har lagt märke till är att det väldigt sällan pratas om orättvisorna mot människor på den afrikanska kontinenten. Dessa människor exploateras som billig arbetskraft för att stora företag skall komma åt naturresurser. De blir offer för inbördes krig som i slutändan egentligen handlar om naturresurser.

När jag säger att det diskuteras väldigt lite så tänker jag på alla de människor som ”känner till Afrika” eller har en stark koppling till Afrika och diskuterar svart stolthet genom uttryck som pro-black och pan-afrikanism, men då bara den som har en stark koppling till svarta i USA. Detta ser jag personligen som ett svek mot vårt eget folk och den framtida generationen.

Vi är många gånger duktiga på att samlas och skriva en massa saker i sociala medier. Men sällan dyker folk upp och gör något utanför de sociala medierna, och om det görs så är det för att visa globalt stöd för afroamerikaner.

Black Lives Matters-demonstration i Stockholm 2016 i all sin ära, men när ska vi få se liknande uppslutning för problem som sker på den afrikanska kontinenten, undrar skribenten Foto: Fatou Darboe, Afropé
Black Lives Matters-demonstration i Stockholm 2016 i all sin ära, men när ska vi få se liknande uppslutning för problem som sker på den afrikanska kontinenten, undrar skribenten Foto: Fatou Darboe, Afropé

Vi afrosvenskar älskar att engagera oss i det som händer i USA, men blundar för vad som händer i vår egen bakgård. För inte alls så längesedan hölls en demonstration i solidaritet för Black Lives Matter-rörelsen, men när kommer vi se en demonstration för att se en ändrad politik i någon av våra ursprungsnationer i Afrika?

När kommer vi marschera i solidaritet för oromofolket i Etiopien?

När kommer vi marschera i solidaritet med det gambiska folket och säga att vi fått nog av Yahya Jammeh?

När kommer vi demonstrera utanför riksdagen för att protestera mot företag som ger afrikanska länder skambud som afrikanska folket får lida av som i till exempel Demokratiska republiken Kongo?

Tanken som slår mig framför allt är gällande oroligheterna som varit i Nigeria, med Boko Haram, och hur folk inom samma land vänder sig emot varandra. Hur denna militanta, beväpnade gruppering under flera år nu kunnat terrorisera, hota, döda, våldföra sig på och kidnappa folk i delar av landet.

Vi borde utnyttja de tillfällen när vi ses i verkliga livet till att ta lärdom från det som händer och har hänt i Nigeria och andra länder som har råkat ut för sådant här. Det är viktigt så att det här inte händer fler länder. Dock är vi så fokuserade på orättvisorna i USA att de orättvisor som sker i Afrika förbises rätt så rejält, om inte i vissa sammanhang helt och hållet.


Jag tänker på journalister som sitter häktade i olika länder på Afrikas horn. Det pratas sällan om detta i våra separatistiska rum. Det ordnas sällan fika- och kaffeträffar för att diskutera sådant här.

Jag ser detta som något väldigt problematiskt, framförallt för de barn som vi skall fostra i Sverige. Att deras svarthet kommer kopplas till svarta amerikaner som har en annan typ av kulturell historia.

Jag vill poängtera att jag absolut inte sätter den ena gruppen mot den andra.

Men jag tänker mycket på vad som behöver göras och förbättras på den afrikanska kontinenten, samt hur viktigt det är att vi afrosvenskar och övriga lyfter viktiga frågor kopplade till kontinenten, för vårt eget bästa.

Jag tror nämligen att det annars finns en stor risk att om några generationer så vet inte våra barn så mycket om den afrikanska kontinenten. Därför måste det pratas ofantligt mycket mer om den afrikanska kontexten, inte minst i de befintliga separatistiska forumen.

Collins Luther Zola
Collins Luther Zola

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.