Kenya missar deadline för stängning av flyktingläger

Kenya kommer inte lyckas möta sin deadline för nedstängningen av flyktinglägret i Dadaab. Detta eftersom Somalia inte kunnat garantera säkerhet och grundläggande social service för de återvändande somalier som varit på flykt.

Flygfoto över ett av lägren i Dadaab - Foto: IOM/UNHCR/B.Bannon
Flygfoto över ett av lägren i Dadaab – Foto: IOM/UNHCR/B.Bannon

Experter har sedan de inledande diskussionerna om nedrustningen av Dadaablägret påtalat att ett beslut i den riktningen är högst olämpligt, i princip ogenomförbart och mycket opraktiskt, särskilt just nu. Lägret i Dadaab, som ligger i nordöstra Kenya, är världens största flyktingläger och var under sin mest befolkade tid hem åt mer än en halv miljon människor på flykt, de flesta somalier.

Kenya har länge prata om att stänga det FN-drivna lägret till följd av hot mot säkerheten i lägret. Ett antal attacker mot lägret har utförts av somaliska, beväpnade grupper och terrorgruppen al-Shabaab har ett av sina fästen i området. Landets regering menar att det inte längre går att garantera säkerhet för de som bor eller arbetar i lägret.

Flyktinglägret Dadaab - Foto: EC/ECHO/Daniel Dickinson (commonslicens)
Flyktinglägret Dadaab – Foto: EC/ECHO/Daniel Dickinson (commonslicens)

Redan 2013 skrevs ett avtal mellan Somalia och UNHCR gällande frivilligt återvändande för att möjliggöra en framtida stängning av lägret. Men många av de somalier som tvingats på flykt och som bor i Dadaablägret kommer enligt experter inte återvända till Somalia frivilligt så länge säkerhetsläget i landet är som det är nu. Somalia kämpar fortfarande med oroligheter från militanta grupperingar, och grundläggande sociala tjänster så som skolor, sjukhus och kliniker fungerar fortfarande inte som de ska i vissa områden, som till exempel i Jubbaland, som ligger nära gränsen till Kenya.

Talesperson för Kenyas inrikesdepartementet, Mwenda Njoka, säger nu till Reuters Africa att man kommer att missa sin deadline för nedstängningen av lägret. Njoka säger också att man i detta nu har runt 250 000 personer kvar i lägret och jämfört med FN:s siffror från början av året som sades vara 350 000 har man alltså bara kunnat återsända en knapp tredjedel av de som bott i lägret.

– Tidsfristen för den tredelade affären löper ut om en månad och man kommer nu att tvingas förhandla fram ett nytt avtal, säger Njoka till Reuters Africa.

 

Kiqi Dumbuya
Kiqi Dumbuya

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.