Kenyansk student bakom designen på Zoégas julkaffe

Nyligen strosade jag omkring i min lokala mataffär och fastnade vid Zoégas julkaffe. Det som väckte mitt intresse var den fina förpackningen och när jag tittade närmare på den visade det sig att det var en kenyansk student som designat omslaget.

Pressbild från Zoégas.
Pressbild från Zoégas.

För att ta fram förpackningen till årets julkaffe anordnade Nestlé, som äger Zoégas, en designtävling för kvinnliga studenter som studerar konst och design på University of Nairobi. Temat för tävlingen var ”coffee by women” som lanserades i februari.

Pressbild från Zoégas.
Pressbild från Zoégas.

Av de 14 bidragen som kom in blev Esther Gichuhi vinnaren. Förutom att hennes design finns på Zoégas julkaffe vann hon även en fullt betald praktikplats på Ogilvy & Mather advertising. Ester Gichuhi säger i en intervju med Nairobi News att hennes inspiration kommer från den afrikanska kvinnan som alltid har varit stöttepelaren av visdom och styrka i de afrikanska samhället. Hon ville också hitta en balans mellan jul och kaffe av kvinnor (coffee by women).

Coffee by women är inte bara ett tema för designtävlingen i Nairobi, det är även ett hållbarhetsprojekt som Nestlé (Zoégas har investerat i projektet) har, som innebär att minst 30% av de kaffebönder som utbildas i projektet är kvinnor. Utbildningen, som är gratis, erbjuds till alla kaffebönder i projektet och innehåller bland annat utbildning i hållbar och produktiv kaffeodling. Med den här kunskapen ska utbudet av kaffebönor öka och därmed även intäkterna. Kvinnorna erbjuds dessutom utbildning i ledarskap, självutveckling och förtroendebyggande. I Kenya har projektet involverat mer än 16 000 kaffebönder.

Bild lånad från Zoégas hemsida.
Bild lånad från Zoégas hemsida.

Jag tycker att det låter som ett bra projekt och Nestlé, tillsammans med Zoégas, har en långsiktig plan för att vi kaffeälskande svenskar ska få det bästa kaffet.

Men tillbaka till julkaffet. Årets upplaga innehåller mörkrostade arabicabönor från Kenya, men även från Brasilien och södra Indien. Kaffet ska ha en ton av mörk choklad och av körsbär. Jag har druckit kaffet under flera dagar och tycker det är ganska gott och jag känner tydligt tonerna av mörk choklad. Tonerna av körsbär känner jag tyvärr inte av. Jag älskar körsbär så jag önskar jag hade fått det söta inslaget som jämvikt mot den sträva mörka chokladen. Anledningen till att det är ganska gott är för att det är mörkrostat. Jag föredrar en god mellanrost. Jag hade också önskat att kaffet var ekologiskt odlat samt fairtrade-certifierat, men det är det tyvärr inte.

Zoégas hemsida tipsar om att kaffet passar särskilt bra tillsammans med stiltonost, fikon, knäck och pepparkaka. Så köp hem kaffet till första advent och duka upp en buffé av pepparkakor och njut av ditt julkaffe.

Wictoria Trei
Wictoria Trei

One thought on “Kenyansk student bakom designen på Zoégas julkaffe”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s