Vi arbetar frivilligt men bidrar med hjärtat

Jag har valt att skriva om det här projektet då det ligger mig varmt om hjärtat och jag är väldigt tacksam för att få vara en del av det. I april skrev Else Bang från Best Western Hotels & Resorts ett inlägg på LinkedIn där hon sökte hjälp för att planera ett event till förmån för DINNødhjælp. Det har nu resulterat i en mångsidig projektgrupp bestående av 10 personer som ansvarar för planeringen av en kommande folkfest.

teamDINNødhjælp som grundades av Anja Ringgren Lovén utför ett viktigt pedagogiskt arbete för att bryta vidskepelsen i vissa delar av Nigeria, som är anledningen till att många barn och ungdomar anklagas för att vara häxor och därför torteras, utstöts ur familj och den lokala gemenskapen, ofta dör av skador från tortyr eller svält eller till och med dödas av människor i deras närhet. De överlevande barnen försöker Anja och hennes team att rädda, varpå barnen kommer till barnhemmet som Anja driver tillsammans med sin nigerianske man David. Barnen får vård, medicinsk behandling, mat / logi och skolgång, som kombinerat skall se till att barnen kan bli en del av samhället, trots deras start i livet.

img_8611
Foto: Anja Loven

Anja blev uppmärksammad när hon räddade Hope, två år gammal och redan anklagad för att vara ett häxbarn och därmed utstött.

Det har haft både positiva och negativa konsekvenser att bilden av utsvultne och utstötte Hope gick viralt och Anja kan inte längre röra sig fritt i Nigeria på samma sätt som innan.

Bilden av Hope delades massivt i sociala och traditionella medier under de första månaderna, och Anjas nystartade välgörenhetsorganisation fick massor av uppmärksamhet.

DINNødhjælp har fått sin beskärda del av kritik precis som andra organisationer som exploderat på Sociala medier. Och vi ska vara kritiska. Men när jag läser Norska Dagbladet så undrar jag ändå vad det egentligen är man kritiserar. De skriver om en blond dansk kvinna som räddar ett utsvultet svart barn och beskriver det som en rasistisk stereotyp.

De granskar inte Anjas organisation, inte vad hon försöker att göra och inte bakgrunden till varför hon gör det. Jag har själv bott i Västafrika i flera år och är trött på de många ’vita’ frivilligorganisationer som tror de har svaret på hur Afrika ska leva, verka och ta tag i sina problem. Jag är enig i kritiken att ’vi’ tror att vi har svaret på hur Afrika ska utvecklas, i enlighet med vad ’vi’ tycker att utveckling ska vara. Med det sagt så tror jag att Anja gör något som är bra. Jag tror att hon försöker göra en skillnad utan att ha så mycket baktanke.

Kommer hon att lyckas, kommer hon att orka, jeg vet inte. Jag vet att DINNødhjælp med hjälp av sponsorer lyckats köpa land för att bygga skola, läkarklinik, sovsalar till barnen. Jag vet att Anja och hennes nigerianske man David arbetar oförtröttligt för att skapa ett hem för de barn som har blivit utstötta – och jag vet att jag tror på att hon kan göra en skillnad, om än liten.

De så kallade häxbarnen är barn som utpekats av en präst, häxdoktor eller kanske en familjemedlem och menas stå bakom det elände som drabbat en by som ofta präglas av fattigdom och vidskepelse.

Anledningen till utpekandet kan exempelvis vara en misslyckad skörd, eller det kan hända i en familj med många barn där man helt enkelt inte har möjligheten att föda hela familjen, säger Anja.

När barnen blivit utpekade ändras hela deras liv, de blir utstötta. Dem de lekte med leker inte med dem längre. Skolor avvisar dem. Om de fortfarande håller sig i närheten av familjen äter de ensamma, ingen vågar dela matskål med dem med rädsla att själva bli förhäxade. Detta är helt enkelt barn som avvisats av familj, vänner och byn de levt i – utstötta.

”Vi har valt att stödja DINNødhjælp eftersom de snart står med ett färdigt men tomt barnhem i Nigeria” säger Else. DINNødhjælps transparenta sätt att arbeta på, passar vår profil, människor vill veta att deras hjälp gör nytta och med Anja kan man se de direkta resultaten.”

img_6443
Foto: Anja Loven

Projektgruppen som bland andra består av Else Bang från Best Western Hotels & Resorts, Hanna Danielsson från Hard Rock Köpenhamn, Olina Jærgergaard från Kursuslex, UX Designer Lisa Martens och Anne Dalgaard från CF1701 har hittat ett sätt att samarbeta trots olika yrken, bakgrund och industri.

”Vi vill inte ha den vanliga ’fundraising galan’ med vita dukar där man kan köpa platser som kostar nästan lika mycket som barnhemmet . Vi vill skapa en folkfest på allmän plats, med dans, mat, auktioner och events. ”Upp till festen, planerar vi olika aktiviteter runt Köpenhamn, inklusive en utställning med bilder av Anja Lovén som har över 10.000 bilder av barnen från barnhemmet och hennes liv i Nigeria.”

Vi är indelade i arbetsgrupper baserade på våra styrkor, bakgrund och intressen. Grupperna är indelade i: administration, hemsida och sociala medier, PR / kommunikation och Sponsor Kontakt. ”Vi har med det här projektet skapat ett solitt och omfattande nätverk som handlar om ömsesidighet och gemensamma drömmar på genom olika branscher. Vi har ett gemensamt mål och vill dra nytta av vår erfarenhet och mångfald för att göra en skillnad.”

Vi ser fram emot att snart kunna avslöja mer om projektet och invitera fler att delta i nätverket / projektgrupperna.

’Anja og Heksebørnene’ hade premiär på DR2 den 24:e oktober.

 

Läs mer om Anja och DINNødhjælp HÄR!

Källa: Anja Ringgren Lovén, DINNødhjælp

Hanna Danielsson
Hanna Danielsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.