Jag är inte Lucia

Varuhuset Åhléns annonskampanj inför högtiden Lucia innehöll en bild på ett litet luciabarn. En icke-vit pojke i vit klänning och luciakrona. Ett oskyldigt barn.

Luciafirande oavsett hudfärg. Foto: privat

Internetrasismen tog snabbt fart, men sociala medier gick samman och kärlek vann över hat. Jag var en av de tusentals Facebookanvändare som tog sig tid att plantera kärlek och styrka i kommentarsfältet. Men på grund av hatet och den enorma uppmärksamheten bad barnets föräldrar att bilden skulle tas bort på varuhusets Facebooksida.

I samband med händelsen startade kampanjen #jagärlucia, där många rasifierade och andra personer delar barndomsbilder där man själv varit klädd till Lucia. För att visa på att det absolut inte finns något märkvärdigt över att vara icke-vit och samtidigt Lucia. Andra människor delar nutida bilder på sig själva i luciakrona. Jag förstår syftet och har full respekt för ”Jag är lucia”-kampanjen. Men jag är inte Lucia. Jag vill inte vara Lucia.

Jag har förståelse för att det i samhället finns en liten grupp människor vill hålla fast vid sina skruvade definitioner av svensk kultur och tradition. Ja, vi lever i en demokrati och individen har rätt att tycka och tänka fritt. Men gränsen går vid att ge sig på barn. Då har det gått för långt!

Foto: Pixabay

Jag är så innerligt trött på att endast vara något för andra att beskåda. Trött på att höra kommentarer om att rasism inte existerar i Sverige, och ifrågasättande av behovet av egna rum för svarta och andra riskgrupper i samhället. Ja, jag är fruktansvärt trött på att gång på gång se rasismens fula tryne. Och jag är less på att vi andra i samhället, efter varje händelse ska mobilisera oss. Samla kraft och organisera oss. Komma samman och stå emot ondskan.

Om jag är trött och arg, vad känner då de riktiga aktivisterna? De som tar varje kamp för antirasism, utbildar och inspirerar. De som dedikerar livet till att bekämpa rasism och orättvisor. Även om jag känner mig slagen för tillfället blir jag oerhört varm av att se att kampen fortsätter. Både på nätet och i det verkliga livet. Vi måste tillsammans hitta gemensamma lösningar för ett öppnare Sverige, men för mig som svart kan det också bli tröttsamt att leva med den styrkan. Hur länge är det tänkt att vi ska orka stå emot? Tillslut blir det svårt att hålla sig lugn och sansad.

Så, nej jag vill inte vara Lucia.

Rokibath Alassane

5 reaktioner till “Jag är inte Lucia”

 1. Jag tycker också att de rasistiska kommentarerna om Luciapojken är vidriga. Men jag håller inte med dig om att det är rasistiskt att ifrågasätta ”egna rum för svarta”, exempelvis SSU:s separatistiska möte för rasifierade. Ett möte om islamofobi bör inte vara enbart för personer som inte är vita. Jag ogillar begreppet ”rasifierad” för den delen, men kanske missförstod jag dig.

  Gilla

   1. Ber om ursäkt för att jag skriver flera kommentarer på rad, men jag hittade en krönika av Jesper Ahlin som beskriver ganska bra mina åsikter i ämnet:

    ”Berättelser om upplevelse av förtryck kan användas för att medvetandegöra strukturer, men inte mycket mer. Det ger inte tolkningsföreträde på något annat område än den enskilda individens personliga historia. En mer fullständig kunskap om rasism måste kompletteras på andra sätt, exempelvis genom statistik, psykologi, sociologi, och så vidare. Den som antar att upplevelsen är bärande för kunskap om rasism eller för politisk aktivism har gjort implicita antaganden gällande hur vi bör förstå verkligheten.

    De som gör antaganden om upplevelsens nödvändighet extrapolerar ur sin personliga historia en bild av hur verkligheten fungerar. Den egna historien blir till allas: min verklighet säger någonting specifikt om andras verklighet. Kanske kan en sätta fingret på någonting och faktiskt ha rätt. Men hur vet en det utan att först fråga alla andra? Hur antirasistiskt tillförlitlig är den som påstår att andra, på grund av en fysisk egenskap som en specifik hudfärg, måste fungera på ett visst sätt?”

    http://www.frihetssmedjan.se/2014/03/upplevelsebaserad-antirasism/

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.