Robert Mugabe, 92, ställer upp i Zimbabwes presidentval 2018

Zimbabwes styrande parti ZANU-PF har bekräftat president Robert Mugabe som sin kandidat för valet 2018, skriver BBC. Veteranledaren som var landets premiärminister 1980-87 för att sedan bli president har alltid undvikit att namnge en efterträdare eller planera sin pension.

President Robert Mugabe – Foto: Kremlin.ru

Partimedlemmarna på konferensen som hölls i Masvingo i sydöstra Zimbabwe uttryckte sitt stöd för president Robert Mugabe som enda kandidat för de kommande presidentvalet, säger vice sekreterare Eunice Sandi Moyo.

Avsaknaden av en tydlig efterträdare för Mugabe har utlöst interna stridigheter på sociala medier under de senaste veckorna mellan olika fraktioner som kämpar för att stärka sin position om Mugabe en dag skulle välja att avgå.

När Mugabe accepterade utnämnandet som presidentkandidat kallade han samtidigt till enighet inom partiet.

Mugabe, som har förföljts av rykten om dålig hälsa talade långsamt under sitt korta tacktal i motsats till hans normalt mycket animerade, politiska utläggningar.

Han betonade att disciplin bland partimedlemmarna bör bibehållas och att ”ledare bör respekteras”.

– Låt oss vara eniga. Vi är en familj, ZANU-PF familjen, sammanbundna av förståelsen mellan dess medlemmar, sade han.

Trots sin popularitet inom de egna leden har Mugabe i år stått skott för en storm av kritik bland annat vid en serie offentliga protester mot hans misslyckande att vända den krisdrabbade ekonomin. Mugabe menar att landets ekonomiska problem beror på sabotage av västerländska kritiker till hans politik.

Den kritiska kontantbristen föranledde regeringen att i slutet av november införa de extremt kritiserade statsobligationerna – motsvarande den amerikanska dollarn.

Zimbabwe övergav sin egen dollarvaluta under 2009 efter att hyperinflationen löpte upp i 500 miljarder procent och gjorde valutan oanvändbar.

Arbetslösheten i landet ligger för närvarande på cirka 90 procent och tusentals företag har stängt under de senaste tre åren.

Många av protestgrupperna består av akademiker som gått ut på gatorna för att visa sin vrede över bristen på jobb.

Gatuprotesterna har lett till gripandet av flera aktivister och att polisen förbjudit demonstrationer i huvudstaden Harare.

Källa: BBC

Hanna Danielsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.