Julen berör oss ofta på ett särskilt sätt

Världen har känts väldigt osäker under det gångna året och i många länder råder inte bara oro, utan fullskaliga konflikter. Här i Sverige har vi det bra på många sätt, jämfört med hur det ser ut i många andra länder på jorden. Ändå är det lätt att komma till eftertanke så här i jultider. Julen berör oss ofta på ett särskilt sätt.

GOD JUL

Trots att det är lätt att känna viss hysteri över julklappshandel, matlagning, välgärningar, städning och allt annat som många är upptagna med inför jul, så är det ändå lätt att våra tankar vandrar iväg till de som har det mindre bra. Det kan till och med vara svårt att njuta av något, samtidigt som vi vet att det finns människor som lider.

Särskilt tydligt blir det förstås när man har nära och kära som inte har det så bra och i synnerhet när de bor på en annan del av jorden. Jag tror vi är många som inte bara skänker tankar till de som har det svårt i dessa tider, utan som gör det där lilla extra just för att det är jul och vi blir mer givmilda och berörs lättare under jultider. Kanske hjälper man sin familj, kanske skänker vi en slant till någon välgörenhetsorganisation. Skänker lite mer till hemlösa, till sjuka, till de som är ensamma. Det sägs att ”delad glädje är dubbel glädje” och lite är det nog så att det känns bättre att få njuta av att fira en högtid, men om vi vet att andra också har det bra.

En kunna önska sig fred, glädje och rättvisa i julklapp skulle vara fantastiskt om det vore möjligt att få det också. Som det är nu så får vi göra det vi tror på och så försöker vi alla på våra sätt göra världen till en lite bättre plats att leva i. Att tänka på konsekvenser av våra handlingar, både bra och dåliga sådana, vore något som vi kanske borde fundera på lite oftare, även när det inte är jul. Och sedan göra vårt bästa för att förbättra världen på det sätt vi kan. Det gamla talesättet säger: Ingen kan göra allt – men alla kan göra något och så är det ju. Låt oss försöka. Lite mer, lite bättre, lite oftare.

En riktigt GOD JUL hoppas jag ni får!

Fatou Darboe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.