Afropés Nyårskrönika 2016

Året 2016 började ganska skakigt och tragiskt på många sätt, men även många trevliga händelser följde under året, inte minst för afrosvenskar. Många politiska händelser på den afrikanska kontinenten inträffade också, både på gott och ont, men med facit i hand, verkar många av händelserna ha bidragit med positiv utveckling för flera länder.

Foto: Pixabay

JANUARI – Fotbollsspelaren Steve Gohouri från Elfenbenskusten hittades död och ett flertal människor dog vid en färjeolycka i Egypten precis vid årets början. Dessa händelser följdes av ett gisslandrama med minst 20 döda i Burkina Faso. Men januari månad bjöd på positiva nyheter också. Lejonens skyddsstatus förhöjdes internationellt. Barnäktenskap förbjöds i Zimbabwe och den första statliga skolan för barn med särskilda behov öppnades i Sydafrika.

Steve Gohouri hittad död

Minst 15 döda vid en färjeolycka i Egypten

Minst 20 döda i gisslandrama i Burkina Fasos huvudstad Ouagadougou

Afrikanska lejons skyddsstatus förväntas förbättras under 2016

Barnäktenskap förbjuds i Zimbabwe

Första statliga skolan för barn med särskilda behov öppnad i Sydafrika

 

Foto: Pressbild från http://www.marthaniki.com/press

FEBRUARI – Den omtalade filmen Martha och Niki hade premiär i månadsskiftet januari-februari. Det första svenska kulturrådet inrättades i Sydafrika, Afrikas första solenergidrivna buss gjorde entré i Uganda och Afropé skrev en checklista på ”nya” antirasistiska begrepp. Khaddy Sagnia vann både Årets nykomling och Lilla bragdguldet på Idrottsgalan. Teatern En druva i Solen hade premiär och fick full pott i Afropés recension. Beyoncé var på allas läppar efter sitt framträdande på Super Bowl och afrosvenska Seinabo Sey lyckas få Afrope´s chefredaktör Kiqi Dumbuya att tappa fattningen helt under Grammisgalan och med tårarna rinnande blev det mer rapportering om vad Seinabo Seys och 130 kvinnor och flickors framträdande betyder för afrosvenskar, än själva galan…

Martha & Niki – Recension

Det första svenska kulturrådet inrättas i Afrika

Afrikas första solenergidrivna buss för entré i Uganda

Att inte se hudfärg är en förolämpning

Seinabo Sey ”Hard Time” – Skärmavbild: SVT Play

Khaddy Sagnia – Vinnare av årets nykomling och Lilla Bragdguldet på Idrottsgalan 2016

Premiär av ”En druva i solen” – full pott

Vill vi att Beyoncé ska lära oss om svartas kamp i USA?

Räddades Beyoncé-anklagelserna om kulturell appropriering av ”Formation”-videon?

Mitt hopp tändes med queen Seinabo Sey och 130 svarta flickor och kvinnor på Grammisgalan

 

Frans ”If I were sorry” – Foto: Skärmavbild SVT play

MARS – Rachel från Ghana startade en kampanj för att utmana fördomar om länder i Afrika. Medieindustrin i Sydafrika visar sig dessvärre fortfarande vara styrd till största delen av vita efter två decennier. Melodifestivalen pågick för fullt och i andra chansen blev det full utdelning för de afrosvenska bidragen och i slutspurten vann afrosvenska Frans hela Melodifestivalen 2016. Flera tragiska rapporter om fredsbevarande styrkor som utsatt människor för övergrepp skakade oss. Afropé skrev också om representation i idrottens styrande rum. Angolas president meddelade att han kommer att lämna sin presidentpost under det kommande året 2017.

Kampanj som utmanar fördomar om länder i Afrika

Medieindustrin fortfarande styrd av vita sydafrikaner efter mer än två decennier

Afrosvensk segeryra i Andra chansen ger historisk Melodifestival

GRATTIS FRANS – Mellovinnare 2016 – och ja, rätt låt vann

Skandalen kring fredsbevarare och sexuella övergrepp växer

Representation inom idrottens styrande rum

Angolas president avgår

 

Pojke som blivit misshandlad av blöta rep Skärmdump från Youtubefilm från Human Rights Watch

APRIL – Afropé hade ett längre reportage om att 200 000 pojkar riskerar att utsättas för övergrepp i Senegal. Över 200 döda och över 100 barn kidnappades i Etiopien. En mycket allvarlig och oroande skuggrapport utförd av European Network Against Racism, (ENAR) visar att svarta människor upplever en utbredd rasism och diskriminering i hela EU och detta inom alla områden i livet. Afropé fick en intervju med unga Josefin Jallow om politik och feminism som var berörande och inspirerande. Den stora och mycket populära kongolesiska artisten Papa Wemba gick bort och lämnade många fans världen över i sorg och saknad. Afropé skriver om Sveriges skuld och inblandning i den transatlantiska slavhandeln.

Reportage – 200 000 pojkar riskerar utsättas för övergrepp i Senegal

Över 200 döda och över 100 barn har kidnappats i Etiopien

ENARs skuggrapport om rasdiskriminering i Europa – en allvarlig tankeställare

Intervju med Josefin Jallow: ”Det är viktigt att inte bedriva en feminism till för bara vita kvinnor”

Papa Wemba är död – en av Afrikas största artister, en kongolesisk superstjärna

Sverige – inte alls så oskyldig i den transatlantiska slavhandeln

 

Kumba och delar av crewt i ”Mentally-videon” – Foto: Babu Dumbuya

MAJ – Afropé tar upp känsliga ämnen kring skönhet och exotisering, som till exempel sexualiseringen av svarta män (och kvinnor) och det aldrig inaktuella ämnet, hudblekning. Flera musikaliska höjdpunkter är på tapeten, bland annat släpper Kumba M’bye hiten Mentally och en av afrobeatens stora kungligheter, Timaya, är på Sverigebesök. En lista över de snabbast växande ekonomierna i Afrika presenteras av IMF och samtidigt meddelar Frankrike att Haiti nu slipper betala mer på sin ”kolonialskuld”, men många afrikanska länder är fortfarande drabbade. Följetongen kring världens största flyktingläger, Dadaab, och dess nedstängning får ny fart och Afropé nosar på det faktum att fler och fler afrikanska nationer verkar anamma nedstängning av sociala medier och telefonnät i valtider. Senegalesiska Fatma Samoura utses till FIFA:s första kvinnliga generalsekreterare.

Sexualiseringen och objektifieringen av svarta män

Premiär: Kumba släpper nya låten ”Mentally”

Hans Kungliga Höghet kom till Göteborg

Elfenbenskustens ekonomi växer snabbast i Afrika

När kolonialmakten aldrig blir nöjd

Kenya stänger ett av världens största flyktingläger

Nedstängning av sociala medier – en farlig normalitet i afrikanska val?

Senegalesiska Fatma Samoura – Fifas nya generalsekreterare

 

Muhammad Ali – Foto: Pete Troshak

JUNI – En av världens största svarta idrottsikoner och aktivister genom tiderna somnar in och en hel värld sörjer – Muhammad ”The Greatest” Ali är död. Afropé skriver också om en av de mäktigaste männen genom tiderna, Mansa Musa, kung av dåvarande Mali-imperiet. Afrofobin visar sig i en av våra krönikor om attacken på en liten flicka och hennes mamma och en tvättmedelsreklam från Kina blir en av månadens största snackisar i sociala medier. Afropés ena chefredaktör, Fatou Darboe reagerar som så många andra ganska negativt efter presentationen av årets sommarvärdar för Sommar i P1. Den forna Tchad-ledaren Habré döms till livstids fängelse och för första gången i OS historia presenteras ett lag med atleter på flykt.

”The Greatest” har somnat in – Muhammad Ali är död

Världens rikaste människa genom tiderna – kung av Mali

Det är trångt på spårvagnen, du borde åka hem till ditt land!

Kina sprider rasistisk reklamfilm – svart man tvättas ljus

Sommar i P1 lämnar en hel del att önska i år

Tchads förre ledare Habré döms för att ha dödat ofattbara 40 000 personer

Team Refugee Olympic Athletes: Unikt lag med atleter på flykt till OS i Rio

 

Göteborg – Foto: Afropé | Kiqi D Minteh

JULI – I början av juli kunde Afropés läsare läsa om hur Brexit kan komma att påverka den afrikanska kontinenten. Vi hade också en debattartikel, riktad till skolan och våra politiker, gällande Europacentreringen i läroplanen, som måste bort. I Somalia fick man sin första kvinnliga presidentkandidat i Fadumo Dayib, som alldeles nyligen tyvärr dragit sig ur det gång på gång uppskjutna valet med motiveringen att det kantats av alltför mycket ”korruption och röstbedrägeri”. Också Zambia hade problem med oroligheter inför sitt val som hölls i augusti, precis som DR Kongo, som ständigt dras med politisk oro, rebellproblematik och strider, ofta centrerat kring landets mineraler, framförallt coltan. En välläst krönika om livet i mellanförskap kom ut i mitten på månaden och mot slutet av juli var storstäderna i Sverige engagerade i solidaritetsmanifestationer för #blacklivesmatter. I samma veva hölls också en årlig gambisk kulturvecka i Stockholm, där Afropés chefredaktörer hade äran att gästa avslutningskonserten då senegalesiska storstjärnan Assan Ndiaye var på besök.

Så kan Brexit drabba Afrika

Europacentreringen i svensk skola måste bort

Första kvinnliga presidentkandidaten i Somalia

Oroligheter inför det zambiska valet, oppositionsanhängare gripna av polis

Kongokonflikten i din telefon

Människa i mellanförskap

”Black Lives Matter”-manifestationer i Stockholm och Göteborg

Assane Ndiaye avslutade OGIS Kulturvecka i Stockholm – en magisk kväll

 

Kulstötare Jeffrey Ige – Foto: Privat

AUGUSTI – Månaden inleds med nyheten om att Pridefestivalen i Uganda kommer att hållas trots hårt motstånd och i Sydafrika lanseras en ny kondom som ska ge maximal njutning och förhoppningsvis göra skillnad i landets kamp mot HIV/aids. Tyskland meddelar att man nu erkänner och kommer att be om ursäkt för folkmorden som skedde under koloniseringen av Namibia. Rokibath publicerade sin sista del av tre krönikor efter en längre resa i sitt ena hemland Benin. Duromastern Tekno Miles var på Europaturné och besökte bland annat Stockholm och Göteborg. Som avslut på månaden hade Afropé äran att få en intervju med prisbelönta kulstötaren Jeffrey Ige, inför hans medverkan i Paralympics i Rio.

Pridefestival i Uganda inleds på tisdag trots hårt motstånd

”Maximal njutning” – Sydafrika lanserar nya kondomer

En ursäkt räcker inte för ett folkmord i Namibia, Tyskland

Vad tar jag med från Benin?

Tekno Miles till Göteborg

Jeffrey Ige är redo för Paralympics i Rio

 

Momodou Malcolm Jallow, ordförande, Afrosvenska Forum för Rättvisa – Foto: Afropé|Kiqi D Minteh

SEPTEMBER – Månaden inleds med rapporter om en brand på en av Etiopiens högsäkerhetsanstalter där uppmärksammade politiska fångar sitter fängslade. Debatten om ett tredje kön uppmärksammas i Kenya efter ett lagförslag om att det kenyanska parlamentet ska erkänna ett tredje kön, för att minska diskrimineringen av intersexuella. Afropé skriver också om ”Afrikas Ikea”, färgstarka barnmöbler som massproduceras av FunKidz i Nairobi. De politiska oroligheterna i Demokratiska republiken Kongo fortsatte och minst 44 personer dödades under protester mot sittande president Kabilas ovilja att avgå. Det mycket välförtjänta och hedersamma priset Community Healer Award 2016 tilldelades politikern Momodou Jallow för hans kamp mot bland annat afrofobi. Avslutningsvis genomförs en mycket ifrågasatt paneldebatt under årets bokmässa med syfte att diskutera huruvida man får lov att använda n-ordet?, en debatt helt utan afrosvenska röster.

Brand och skottlossning på högsäkerhetsanstalt i Etiopien

Lagförslag om ett erkännande av ett tredje kön i Kenya

”Afrikas Ikea” intar marknaden med stormsteg

Stor politisk oro i Demokratiska republiken Kongo – minst 44 personer tros ha dödats

Politikern Momodou Jallow tilldelas hedersamt pris i Washington

Paneldebatt om n-ordet på Bokmässan utan afrosvenskar i panelen

 

Ibbe (Adam Kanyama) i ”Medan vi lever” – Pressbild

OKTOBER – Afropé får äran att motta priset Best media outlet under LeNoir Creative Week. De politiska oroligheterna på den afrikanska kontinenten fortsätter, och i Burundi varnar FN för ett nytt folkmord, samtidigt som beslutet om att skjuta upp presidentvalet i Demokratiska republiken Kongo till 2018 möts av stort motstånd från oppositionen. I Sverige uppmärksammar Afropé att minnesdagen för Sveriges avskaffande av den transatlantiska slavhandeln infaller den 9 oktober. Kongolesiska läkaren Denis Mukwege besöker Sverige för sverigelanseringen av filmen ”The man who mends women” samtidigt som afrosvenska dramafilmen ”Medan vi lever” har premiär.

Afropé mottar pris för Best media outlet

FN-rapport varnar om nytt folkmord i Burundi

Kongos val flyttas till 2018 – FN varnar för riskfyllt läge

Minnesdagen för Sveriges avskaffade av den transatlantiska slavhandeln inträffar

Sverigelansering för ”Mannen som reparerar kvinnor” – en dokumentärfilm om doktor Mukwege

Premiär för afrosvenska dramafilmen ”Medan vi lever”

 

Bild: Pressbild SVT/UR

NOVEMBER – Afropé publicerar ett öppet brev till Malmös kommunstyrelse från Afrosvenskarnas Riksförbund och Afrosvenskarnas Forum för Rättvisa, där kommunstyrelsen kritiseras för att inte ha deltagit i uppmärksammandet av minnesdagen för Sveriges avskaffande av den transatlantiska slavhandeln. Politiskt sker det en hel del på den afrikanska kontinenten, Sydafrika, Burundi samt Gambia meddelar att de lämnar den internationella brottsmålsdomstolen ICC samtidigt som Västsahara motsätter sig att Marocko åter vill inträda i Afrikanska unionen. ”Finrasism” och ”fulrasism” diskuteras i en utav Afropés krönikor samtidigt som Melanin, en ungdomsserie som visar hur det är att vara ung afrosvensk idag, har premiär på SVT och UR Play. I slutet av november när julen börjar närma sig dyker Zoégas julkaffe upp i butikerna med en förpackning designad av den kenyanska studenten Ester Gichuhi.

Öppet brev från Afrosvenskarnas Riksförbund och Afrosvenskarnas Forum för Rättvisa till Kommunstyrelsen i Malmö

Tre afrikanska länder lämnar brottmålsdomstolen ICC

Västsahara motsätter sig Marockos återkomst till Afrikanska unionen

”Finrasism” och ”fulrasism”…

SVT och UR Play har premiär på ungdomsserie med afrosvenskt perspektiv; Melanin

Kenyansk student bakom designen på Zoégas julkaffe

 

GOD JUL

DECEMBER – Världens blickar riktas mot Gambia efter att det gambiska folket sagt sitt i det uppmärksammade presidentvalet den 1 december. Sittande president Jammeh gör en helomvändning och vägrar godta valresultatet samtidigt som omvärlden visar sitt stöd för valets vinnare Adama Barrow. I Sverige firas Lucia och en het debatt drar igång efter en rasistattack riktad mot en liten pojke i Åhléns reklamkampanj inför Lucia. I Zimbabwe meddelar partiet ZANU-PF att landets långvarige president, 92-årige Robert Mugabe kommer att kandidera i presidentvalet 2018. Fatou Darboe, en av Afropés chefredaktörer reflekterar kring julen och vilka känslor denna högtid väcker hos många samtidigt som alla Afropés läsare önskas en riktigt God Jul.

Ett nytt Gambia håller på att ta form

Gambias president vägrar förlika sig med valresultatet

Starka nationella och internationella protester mot sittande presidenten

Västafrikanska ledare till Gambia för att övertyga Jammeh

Jag är inte Lucia

Robert Mugabe, 92, ställer upp i Zimbabwes presidentval 2018

Julen berör oss ofta på ett särskilt sätt

Vi på Afropé hoppas och ser fram emot ett givande och bra 2017 med många spännande nyheter, intressanta reportage och vassa krönikor att dela med er, våra läsare.

Fatou Darboe
Kiqi Dumbuya
Anna Wedin

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.