"Armélarv" bekämpas av Zambias militär

Larven som på engelska heter army worm hotar att förstöra Zambias viktiga grödor och landets militär beordras nu ut av Zambias president Edgar Lungu för att bekämpa larvens skadliga framfart.

Zambias armé bekämpar härmasken för att skydda landets grödor. Foto: Tidigare publicerad i PLoS Biol. (commons licens)

Majs, kassava och ris är några av Zambias viktigaste grödor och stapelvaror i de flesta zambiska hushåll. Väderförhållanden och tillgång till utsäde samt gödning är de faktorer som vanligen påverkar hur stora skördarna blir, men i år kommer största hotet mot skördarna istället från en larv.

Härmasken som det kallas på svenska är när stora mängder larver tillhörande insektsfamiljen sorgmyggor samlas i ormliknande massor och äter upp allt som kommer i dess väg. Det stora antalet larver tillsammans med deras vana att vara allätare gör att hela fält med grödor snabbt kan förgöras om larverna tillåts härja fritt.

För fyra år sedan förstördes stora delar av landets skördar just på grund av härmasken och det är därför man nu tar krafttag mot larvernas framfart. Zambiske presidenten Edgar Lungu har därför beordrat ut bland annat flygvapnet för att bistå landet i kampen mot larverna. Med militära flygplan flygs nu bekämpningsmedel ut till flertalet av landets provinser. Man hoppas att man genom att spreja grödorna med bekämpningsmedel ska kunna stoppa invasionen av larverna innan skadorna blir för stora.

Anna Wedin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.