Senegalesisk politik öppnas upp för landsmän i diasporan

Senegals parlament har röstat igenom ett omdiskuterat förslag som gör det möjligt för senegaleser som lever utomlands att kandidera till parlamentet. Den nya lagen har väckt starka reaktioner hos oppositionen som meddelar att de kommer överklaga beslutet.

Det senegalesiska parlamentet som nu utökas med 15 nya mandat. Foto: Bernard bill5

Det senegalesiska parlamentet har fram tills nu haft 150 platser, men i och med det nya lagförslaget som röstades igenom nyligen kommer antalet platser nu att utökas till 165 stycken. Dessa nya platser ska nu fyllas av senegaleser som bor i diasporan.

Precis som i flera andra afrikanska stater förstärks landets ekonomi kraftigt av senegaleser i diasporan som försörjer sina familjer genom att skicka hem pengar regelbundet. I många andra fransktalande västafrikanska stater har medborgare i diasporan möjlighet att göra sin röst hörd gällande den inhemska politiken genom utrikesdepartementet. Men Senegal blir nu ett av de första länderna att ta det hela ett steg längre genom att låta landets medborgare i diasporan ställa upp i parlamentsvalen. Dock kommer de som vinner mandat i valet att behöva flytta tillbaka till Senegal för att fullgöra sina åtaganden under de fem år som mandatperioden sträcker sig över.

I och med godkännandet av förslaget kommer det kommande parlamentsvalet i juli att vara det första valet där senegaleser bosatta utanför landets gränser kommer att kunna kandidera om de 15 nya platserna.

Men förändringen har mötts av blandade reaktioner, Amar Sarr, parlamentsledamot för landets största oppositionsparti Parti Démocratique Sénégalais (PDS) säger till BBC att det är ett absurt beslut. Oppositionen uttrycker också att det är ett slöseri med pengar och att parlamentets storlek med 150 platser bör kvarstå, samt att beslutet kommer att överklagas till författningsdomstolen. En ledamot som i parlamentet representerar den styrande koalitionen menar istället att beslutet att inkludera och ge senegaleser i diasporan mer inflytande är ett steg framåt för landets demokrati.

Anna Wedin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.