Två svenska journalister nekas inträde i Gambia som nu förklarats med undantagstillstånd

Två svenska journalister stoppades under tisdagen vid inresa i Gambia, där de skulle bevaka och rapportera om maktskiftet som ska ske mellan idag, onsdag den 18 och i morgon, torsdag den 19 januari och allmänt om det politiska läget i landet. De två svenska journalister som stoppades var Johan Persson och Anna Roxvall. Johan Persson känner vi mest till från hans tid i etiopiskt fängelse under 438 dagar, tillsammans med journalisten Martin Schibbye. Efterspelet efter valet i Gambia den 1 december 2016 har varit turbulent ur politiskt perspektiv. Oron som nu finns inför maktskiftet stegras ju närmare skiftet vi kommer. Samtidigt som denna artikel skrivs så meddelas även undantagstillstånd i Gambia.

Journalisten Johan Persson Foto: Magnus Bergström

Två svenska journalister stoppade från att resa in i Gambia

De två svenska journalisterna stoppades vid inresa till Gambia där frågan om syftet med deras inresa ställdes. I Blankspot meddelar de två stoppade journalisterna följande, genom journalisten Martin Schibbye:

– När vi skulle stämplas in i Gambia fick vi frågor om vad syftet var med vårt besök. Vi valde att vara ärliga och sa att vi skulle rapportera om utvecklingen i landet. Då togs vi till immigrationsmyndighetens kontor, där vi fick veta att vi skulle skickas tillbaka hem igen, eftersom vi saknar pressackreditering. Vi förklarade för dem att vi hade ansökt om en sådan, men att pressministeriet i nuläget inte fungerar. Vi talade dock för döva öron, och sattes på nästa plan ut ur landet igen tillsammans med sex andra journalister från CCTV och AFP.

Afropé fick information om de stoppade svenska journalisterna genom den gambiska exil-journalisten Sainey MK Marenah som rapporterat mycket väl under hela den politiska situationen som varit i Gambia under en längre tid. Informationen kom onsdag eftermiddag.

Undantagstillstånd utlyst i Gambia

Afropé kan också rapportera att Gambias regering precis har deklarerat Gambia som State of Emergency, med andra ord undantagstillstånd råder nu i landet och har utlysts att det ska pågå under 90 dagar. Undantagstillståndet sägs vara en reaktion som kommit bland annat av att Nigeria skickat ett fartyg från sin militärflotta. Många i oppositionen ifrågasätter detta, då man menar att detta är ännu ett försök för den avgående presidenten att försöka förhala sin avgång och den nya presidenten Adama Barrows invigning som tidigare har rapporterats att den skulle ske på Bakaus Independent Stadium på torsdag den 19 januari. Nu kommer nya uppgifter om att invigningen kommer att bli av, men platsen har ännu inte bekräftats. Dock nämns Gambia som en möjlighet och den gambiska ambassaden i Senegal som en annan möjlighet. Den avgående presidenten Yahya Jammeh har uppmanats att han ska avgå på onsdag den 18 januari, vilket han har meddelat att han inte har för avsikt att göra.

Journalisten Sainey MK Marenah uppger följande: ”Tillkännagivandet är ytterligare ett försök av Jammeh att undergräva det gambiska folkets uttalade vilja. Det är totalt oacceptabelt och strider mot konstitutionen att förklara undantagstillstånd i Gambia” (”The declaration of statement is another attempt by Jammeh to subvert the expressed will of Gambia. Is totally unacceptable and unconstitutional to declare statement of emergency in Gambia.”)

Ett flertal större organisationer såsom ECOWAS, EU, AU och FN har på olika sätt, upprepade gånger, försökt uppmana Yahya Jammeh att avgå senast den 18 januari för att säkerhetsställa fred i landet.

Huvudstaden Banjul uppges av många kallas för spökstad, då gatorna är tomma. Foto: Fatou Darboe, Afropé

Turbulenta dagar med massavhopp i regeringen och president Adama Barrows personliga sorg över sonens dödsfall

Ett flertal ministrar i regeringen har lämnat sina uppdrag under de senaste dagarna. Finansministern, handelsministern, utrikesministern och miljöministrar har avgått. Utrikesministern Benjamin Roberts var utsedd så sent som i måndags och sade alltså upp sig efter endast en dag.

Enligt obekräftade uppgifter har också ett flertal högt uppsatta militärer i Gambia fängslats de senaste dagarna. Dessa militärer uppges vara supportrar till den nya presidenten Adama Barrow.

En stor del av befolkningen uppges nu fly sina hem. Dels ut på landsbygden och dels till grannlandet Senegal. De som är kvar uppmanas att bunkra upp med förnödenheter.

UD avråder sedan i tisdags från ej nödvändiga resor till landet och det charterbolag som har resor till Gambia; Ving, ställde i går, onsdag in sin planerade resa till landet. Ett tomt plan gick ned för att ta hem de resenärer som ordinärt skulle ha åkt hem ändå.

Situationen i Gambia rapporteras de senaste dagarna vara lugn, men folktom. Huvudstaden Banjul ska av många liknas vid en ”spökstad” då gatorna i princip är tomma på människor. Något som börjar märkas även på andra platser. Beväpnad militär uppges finnas på ovanligt många poster längs vägarna. Bland de turister som befinner sig vid turistområden uppges läget vara lugnt och situationen märks inte nämnvärt.

President Adama Barrow som ska invigas i morgon torsdag, befinner sig av säkerhetsskäl i grannlandet Senegal och kommer att förbli där på grund av det instabila läget i Gambia. Under söndagen drabbades han av en stor sorg, då hans sjuåriga son som var kvar i Gambia, ska ha bitits till döds av en hund. Adama Barrow har inte gjort något officiellt uttalande sedan sonens bortgång. Begravningen skedde igår, måndag den 16 januari i Gambia, men president Barrow som redan då befann sig i Senegal hade inte möjlighet att delta på sin sons begravning.

Fatou Darboe

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.