Redaktion

SKRIBENTER/KRÖNIKÖRER/DEBATTÖRER

Ida Oscarsson
Skribent
(började i mars 2016)

Relation till den afropeiska diasporan:

ida oscarssonÄnda sedan jag var barn har jag velat resa och utforska världen, framför allt den afrikanska kontinenten. Jag kände redan tidigt att det var mycket som vi i väst missade gällande hur människor lever på andra platser, särskilt Afrika. Efter gymnasiet åkte jag till Tanzania under två och en halv månad med en folkhögskolekurs och fick mycket kunskap och insikt om vad människor här inte fattar, bilden är långt mer komplex än vad t.ex. media får det att verka. Människor lever där också. Inte överlever. Lever.

Numer är jag gift med en man som är född i Kongo och tillsammans har vi en dotter som jag är föräldraledig med fram till hösten då jag kommer läsa till journalist. Och det är väl främst i det vardagliga som mitt engagemang ligger. Att hela tiden föra samtal som sprider kunskap om rasism och jämlikhet. Mitt mål med att skriva för Afropé är att vidga det samtalet så att fler kan ta del av det.

Collins Luther Zola 
Skribent
(började i mars 2016)

Relation till den afropeiska diasporan:

collinsMitt afrikanska ursprung är från Angola och Demokratiska republiken Kongo. Eller som det kallades på lingala innan kolonialtiden (kongo dia ntotila/ Kongoriket som innefattade Angola). Är verksam inom idrott och då främst handboll. I mitt engagemang inom idrotten lyfter jag ofta frågor om jämlikhet och framförallt hur vi människor från den afrikanska diasporan och även andra minoriteter skall få plats och nås.

Jag brinner något enormt för samhällsfrågor och har en stark vilja att stärka människor och mig själv i den afrikanska diasporan. Jag har hållit på med idrott sedan barnsben. Har varit verksam som tränare för ungdomslag, seniorlag och även instruktör på flertalet handbollsskolor.  Jag är sedan 2011 förtroendevald i Svenska handbollsförbundet i ungdomsrådet och jämställdhetsrådet. Jag är föreläsare och samhällsengagerad, och kommer skriva mycket om min syn på hur afrosvenska ungdomar skall lyftas upp i det svenska samhället. Vill nå en yngre målgrupp, framförallt yngre killar.

Alice Binti Mutambala
Skribent
(började i februari 2016)

Relation till den afropeiska diasporan:

aliceJag är uppvuxen med en svensk mamma och en pappa som är född i Burundi men har sina rötter i Kongo-Kinshasa. Hemma hos oss talades det flera olika språk och de dagliga konversationerna speglade ofta den aktuella politiska debatten. Således började jag själv tidigt att intressera mig för språk och politiska frågor, och redan som barn drömde jag om att jobba internationellt med utvecklingsarbete.

Idag brinner jag framförallt för jämställdhetsfrågor. Detta var grunden till att jag för nästan två år sedan började läsa ett kandidatprogram i statsvetenskap och ekonomi, med förhoppningen att utbildningen är ett steg på vägen mot mina mål. Hur naivt det än låter så är jag en tjej som vill och tror att jag kan förändra världen. Mitt främsta mål är att leda projekt för att stärka kvinnors roll eller barns rättigheter, allra helst i de centralafrikanska länderna.

Coura Mbaye
Skribent
(började i december 2015)

Relation till den afropeiska diasporan:

coura mbaye
Coura Mbaye


Jag är född i Dakar men flyttade till Sverige som 3-åring. Jag har starkt intresse av och starka band till den älskade kontinenten och i synnerhet Senegal.Entreprenör, panafrikan som gillar kultur, politik och mat. Grundare av Ker Mbissane.

Sara Safa
Skribent
(började i oktober 2015)

Relation till den afropeiska diasporan:
saraTill vardags är jag spårvagnsförare, skriver alla mina texter i huvudet medan jag kör. Jag lyssnar helst på Lucky Dube i min förarhytt så vinka gärna glatt om du går ombord och känner baktakten. Reggae-bebis sedan jag bodde i mammas mage, född i Iran, uppvuxen i en öppen och kulturellt blandad familj. Intresset för afrikansk musik, konst och kultur i allmänhet har funnits i familjen men den blev bara större när jag började resa. Har varit i Etiopien, Nigeria och Senegal. Nästa resa blir till Zimbabwe.

Jag skriver ur ett multikulturellt perspektiv, på gott och ont. Jag som egentligen inte känner mig hemma varken hos iranier eller svenskar har funnit ett hem i afrikansk kultur genom mina resor, texter och fotografier. Jag är singelmamma till en 5-åring vars pappa är Jamaican så barnperspektivet och livet som ”co-parent” speglar sig också i mina uttryck.

Wictoria Trei
Skribent
(började i oktober 2015)

Relation till den afropeiska diasporan:

wictoriaÅrsskiftet 2011/2012 åkte jag till Burundi för att delta på ett internationellt läger. Jag blev förälskad i både Burundi och en man från Uganda. Redan i februari 2012 var jag tillbaka i Burundi och Bujumbura för att volontärarbeta med grafisk formgivning och engelsk kommunikation inför ett nytt internationellt läger. Har ett stort intresse för de Östafrikanska länderna Burundi, Rwanda, DR Kongo, speciellt Nord- och Sydkivu samt Uganda.

Jag brinner för alla människors lika rättigheter. Jag har utbildning inom genusvetenskap, projektledning, grafisk formgivning och medie- och kommunikationsvetenskap. Försöker nu byta bana i livet och studerar ämnen på komvux för att senare utbilda mig till sjuksköterska. Jag arbetar som personlig assistent och är också engagerad i en kommunikationsgrupp i Rädda Barnen Malmö innerstad.

Rokibath Alassane
Skribent
(började i augusti 2015)

Relation till den afropeiska diasporan:
rokibath2Jag föddes i Benin och flyttade till Sverige i 11 -årsåldern. Mina första år i Benin är grundläggande för hur jag lever, tycker och tänker idag.  Tack vare familj och vänner på plats har jag fortfarande ett starkt band till hemlandet.

Jag har en kandidat inom mänskliga rättigheter, som jag har stor nytta av både i mitt yrkesliv och privat. Sedan ett par månader tillbaka driver jag även bloggen Rokibath.devote.se där läsaren får ta del av minnen från Benin och aktuella händelser i mitt vardagsliv. Jag tar även upp min relation till psykiska ohälsa och påminner om att man inte är ensam i sina svårigheter. Helt enkelt kärlek och glädje till alla!

Teysir Subhi
Debattör
(började i februari 2015)

Relation till den afropeiska diasporan:
teysirSamhällsdebattör, utbildad medieanalytiker och religionsvetare, som mestadels arbetat som frilansjournalist. Född och uppvuxen i Sverige med rötter i Sudan och Syrien. Har rest många gånger till Sudan där otaliga somrar har spenderats i huvudstaden Khartoum. Min farfar som kom från Syrien utvandrade tidigt till Eritrea där min pappa växte upp, därför har jag även en stark koppling till Eritrea och Etiopien. Jag betraktar mig själv som en världsmedborgare och som en produkt av globaliseringen och den afropeiska och den afroarabiska diasporan.

Brinner starkt för frågor som rör folkbildning och antirasism.

Veronica Odetunde
Skribent
(började i februari 2015)

Relation till den afropeiska diasporan:
weronicaHar mina rötter i Thailand och Nigeria, var på besök i Nigeria första gången 2009, hoppas på att kunna åka tillbaka snart. Eftersom min pappa är nigerian har mitt intresse för mitt egna hemland samt resten av Afrika växt.

Jag intresserar mig mycket för frågor som rör, rasism, afrofobi, homofobi, barn och kvinnors rättigheter. Jag tycker även om att diskutera afrikansk kultur, mode och afrikanskt hår.

Hanna Danielsson
Skribent
(började i november 2014)

Relation till den afropeiska diasporan:
hanna presentationHar en son vars pappa är fransk-senegales och har precis flyttat tillbaka till Danmark efter tre och ett halvt år som hotellchef i Gambia. Drev också en skola och lärarträningscenter tillsammans med en lokal NGO. Arbetade mycket med Corporate Social Responsibility och Renewable Energy i min position som hotellchef och hoppas få fortsätta arbeta med det i Europa. Satt med i verkställande utskottet för Gambia Hotel Association och även som deras representant i Task force committee on child protection within tourism, ett samarbete mellan Unicef, Child Protection Alliance, Social welfare och Gambia Tourism Board för att informera och undervisa omkring Child protection I turism sektorn. Arbetar med Emmaus Fredriksdal, som ansvarig för deras Gambiaprojekt, och drömmer om en framtid inom bistånd och solenergi.

Älskar språk, politik, historia, samhälls- och utbildningsfrågor och är starkt engagerad i renewable energy och corporate social responsibility.

Hawa Sallah

Skribent
(började i september 2014)

Relation till den afropeiska diasporan:

hawa
Hawa Sallah

Högskolestuderande med pappa som kommer från Gambia.

Mam-Yandeh Gaye
Skribent, krönikör
(började i augusti 2014)

Relation till den afropeiska diasporan:
Mam-Yandeh GayePappa kommer från Gambia och landet har alltid legat mig nära hjärtat. Det är absolut mitt andra hem, en absolut oas för mig och min själ. Har pendlat mellan Gambia och Sverige de senaste fyra åren och befinner mig just nu i Gambia. Här har jag bland annat drivit skolprojekt och jobbat som receptionist

Intresserar mig starkt för jämlikhet, globalisering och historia, men framförallt för hur vi människor fungerar och agerar gentemot varandra.

Anders Sporring

Skribent
(började i juni 2014)

Relation till den afropeiska diasporan:

anders sporring byline
Anders Sporring

Reste till Nigeria 2013 och förälskade mig i landet, kulturen och människorna jag mötte där. Är helt övertygad om att framtiden finns på den afrikanska kontinenten. Har en dotter som vid två tillfällen varit volontär på barnhem i Ghana. Engagerar mig i frågor som rör diasporan i stort, utveckling, bistånd, kultur och integration. Lyfter gärna och för fram fördomar till debatt, även mina egna.Driver/har drivit en egen NGO (concertsforchange.nu) tillsammans med två twittervänner, har planer på att ta upp verksamheten där i någon form. Välkänd Twitterprofil med stor passion för sociala medier och musik.


Vendela Idun
Krönikör
(började i maj 2014)

Relation till den afropeiska diasporan:

vendela pres
Vendela Blackout

Pappa kommer från Ghana och mamma från Sverige. Har varit i Ghana ett par gånger, men skulle vilja åka dit en längre period när jag blir äldre och lära mig mer om landet, kulturen och träffa släkten under en längre tid. Är professionell dansare och en av grundarna till Blackout Dancecrew/Blackout Dancecompany och reser en hel del mellan Jamaica, New York och Sverige just nu.Älskar dans, musik, resor och att umgås med människor.

Binta Coker
Krönikör
(började i april 2014)

Relation till den afropeiska diasporan:
binta blackoutProfessionell dansare och en av grundarna i Blackout DanceCrew och driver dansskolan Blackout DanceCompany. Reser runt den afropeiska och afroamerikanska diasporan i mitt jobb som dansare, där jag tävlar, uppträder och undervisar. Välkänd i Dancehall, hiphop och reggaetonkretsar med flertalet titlar i bagaget. Har en stor familj. Är halvgambier och halvsvensk och älskar båda mina länder.

Jag brinner självklart för dansen, men tycker också det är roligt att resa och se nya kulturer och träffa nya människor.

Ida Isatou Svenungsson
Skribent
(började i mars 2014)

Relation till den afrikanska diasporan:

ida isatou svenungsson
Ida Isatou Svenungsson

Min pappa är från Gambia och min mamma har jobbat både inom sjukvården i Gambia samt med kultur och är från Sverige. Jag ser mig själv som att stå med en fot i snön i Sverige och en i den varma sanden i Gambia, något som får mig att känna mig mycket lyckosam- dubbelt berikad av två kulturer. Jag älskar känslan av att kunna känna mig hemma på två vitt olika ställen, främst till del av att jag har familj på båda ställen. Jag studerar Globala Utvecklingsstudier på Göteborgs Universitet och min dröm är att få jobba med utvecklingsarbete på den afrikanska kontinenten (främst Västafrika) utifrån ett rättvist och feministiskt perspektiv.

Musa ”Black Moose” Jallow

Krönikör
(började i januari 2014)

Relation till den afropeiska diasporan:

musa jallow black moose1
Musa Jallow DJ Black Moose

Har mina rötter i Gambia. Stolt över att bo i Sverige men jag kommer alltid bära Gambia med mig i hjärtat. Jobbar som DJ och utsågs till Årets DJ av Kingsize Magazine 2013 och 2014 (nominerad inför 2015). Genom musiken når jag ut över landet och dess gränser. Via den och alla olika samarbeten med andra afrosvenska och svarta musiker får jag möjlighet att ge mitt bidrag till den här världen och den afropeiska diasporan.

Mitt största engagemang i livet är att hjälpa människor, speciellt ungdomar – att få dem på rätt spår. Genom mina föreläsningar i samarbete med Easas (En Annan Sida Av Sverige) får jag chansen att ge dagens ungdomar en positiv bild av livet och hur man verkligen kan förverkliga sina drömmar. Min hemsida finns HÄR!

Helena Svensson

Skribent
(började i december 2013)

Relation till den afropeiska diasporan:

helena svensson
Helena Svensson

Har rest mycket i både Västafrika och Karibien och har en son som via sin pappa är en del av den afrosvenska diasporan.
Har utbildning och arbetslivserfarenhet inom journalistik, kommunikation och marknadsföring.


REDAKTÖRER

Kiqi Dumbuya Minteh
Chefredaktör, skribent, tävlings- och sportansvarig
(började i juni 2012)

Relation till den afropeiska diasporan:
Kiqi D Minteh

Har rötterna i Sierra Leone och Sverige. Också starkt sammankopplad med Gambia via pappas fru och familjens engagemang i den gambiska föreningen i Göteborg. Mamma till två flickor, födda 2009 och 2013, vars pappa också kommer från Gambia. Ett nätverk med kontakter som spänner över flera områden av den afrikanska diasporan. Ser mig själv som en panafrikanist.

Brinner starkt för frågor som rör rasism och afrofobi. Sportsliga prestationer från den afrikanska diasporan är också något som ligger mig varmt om hjärtat, och likaså musikaliska och kulturella händelser.

Kontakt: afrope@gmail.com

Fatou Lusi
Chefredaktör och skribent på afrope.se.
Grundare av webbtidningen (som tidigare hette thegambia.nu) maj 2012.
Ansvarig utgivare.

Relation till den afropeiska diasporan:

fatou darboe dec 2013Har varit delaktig i den gambiska gemenskapen sedan barnsben. Reste till Gambia första gången som 15-åring. Har bott i Gambia 1992 en period med mina två äldsta döttrar. Har ett starkt intresse för den gambiska och västafrikanska kulturen och är mycket intresserad av afrosvenska frågor. Mamma till fyra afrosvenska barn.

Jag brinner extra för ungdomsengagemang, sociala medier, sociala frågor, Västafrika, sexuella övergrepp, rättssäkerhet, Kriminalvård och afrosvenska frågor. Vinnare av Stora Bloggpriset 2009, nominerad i Maishagalan som Årets Entreprenör 2015.

Kontakt:  afrope@gmail.com

Anna Wedin
Redaktör, ansvarig för frågor och artiklar runt bistånd, utvecklingsfrågor, skribent samt fotograf.
(Började i juli 2012)

Relation till den afropeiska diasporan:
anna wedin pres

Reste till Gambia första gången 2005 och har sedan 2009 pendlat mellan Sverige och Gambia. Statsvetarstudier har varvats med jobb inom en rad olika branscher i Gambia, bland annat vård, turism och utvecklingsarbete. Gambia har blivit lika mycket hemma som Sverige och nära vänner och familj finns i båda länderna, inklusive en liten arsenal av husdjur.

Har ett starkt intresse för utvecklingsfrågor och bistånd, med ett starkt fokus på Afrika. Rasism och orättvisor samt politik i allmänhet är ytterligare områden som jag brinner för. Ämnen som jag mer än gärna tar alla tillfällen som ges att diskutera och debattera.

Kontakt:  afrope@gmail.com


TEKNISK SUPPORT

Carina Wesenlund-Jonsson
Tekniskt ansvarig för Afrope.se
(varit med från starten i Juni 2012 och byggt upp sajten)

Relation till den afropeiska diasporan:
carinasign

En norska som är född i Kiruna men uppväxt i Västafrika. Från 6 månaders ålder och upp till 14 års ålder bodde jag i Liberia och Ghana. 2012 återsåg jag mitt gamla hemland Ghana igen för första gången på 36 år. Flerspråkig och socialt engagerad mamma, mormor och fru.

Är särskilt intresserad av Afrika, ungdomsfrågor, sociala frågor, utsatthet, orättvisor, sociala medier och kommunikation/interaktion. Arbetar som ekonomi- och personalansvarig till vardags och tar även hand om företagets datasupport och affärssystemet Pyramid.


Fler skribenter och fotografer sökes!

Vi arbetar helt ideellt på afrope.se och är i ständigt behov av nya skribenter och fotografer. Eftersom det är ett ideellt arbete, så vill vi ha många engagerade, dels så att det inte blir så mycket ansvar för några få personer, men framför allt för att vi tror att vi kan rapportera bredare då, med fler erfarenheter och kunskaper.

Man kan anmäla intresse både om man har ett specifikt ämne man vill skriva om, ett specifikt land på den afrikanska kontinenten som man har mycket kunskap om, eller om man vill skriva om blandade ämnen. Vi vill gärna ha in fler män och gärna personer som bor på olika orter och städer i Sverige eller på någon plats på kontinenten Afrika, så att vi kan vara mer spridda.

Självklart är det bra om man har intresse och kunskaper om någon del av Afrika eller afrosvenska / afropeiska frågor. Vi skriver om alla ämnen! Om du är intresserad, eller känner någon annan som är det, släng gärna iväg ett mail till oss, så får du mer info om vilka krav som ställs och skriv gärna varför du skulle vilja skriva/fota för oss. Maila oss på info@afrope.se

6 reaktioner till “Redaktion”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: